Data: 2002-03-23 02:07:17
Temat: "slepa kura","danie chama"-P
Od: Tib <c...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przepraszam,ze tak pozno,przygotowywalam sie do wyjazdu,ktory nie
doszedl do skutku zreszta:(
SLEPA KURA
(danie z Westfalii)
Przepis na 8 porcji po:426 kcal,13,4 g bialka,27,6 g tluszczu,33,4 mg
cholesterolu i 8 g blonnika.
Skladniki:
-25 dag bialej fasoli
-50 dag wedzonego boczku
-2-3 marchewki
-2 winne jablka
-2 gruszki
-20 dag mlodego,zielonego groszku w straczkach lub zielonej fasolki
szparagowej
-50 dag ziemniakow
-2 lyzki maki
-sol,pieprz
-lyzka octu winnego
-2-3 liscie laurowe
-2-3 gozdziki
Umyta fasole namoczyc na noc.Zagotowac poltora litra wody z
cebula,lisciem laurowym i gozdzikami,wlozyc boczek i gotowac pol godziny
po czym dodac osaczona fasole,pokrojona w kostke marchewke i gotowac ok
20 min.Obrane ziemniaki,gruszki i jablka pokroic w gruba kostke i razem
z zielonym groszkiem dolozyc do boczku.Gotowac dalsze 20 min,wyjac
boczek,pokroic go w plastry,wlozyc ponownie do garnka,zagescic moka
rozrobiona 2-3 lyzkami zimnej wody,doprawic sola,spora iloscia pieprzu i
octem,wymieszac.Potrawa powinna byc dosc pikantna.
Moja uwaga-wsrod skladnikow w ksiazce nie ma tej nieszczesnej
cebuli,ktora pojawia sie potem,wiec nie wiem,w jaki sposob ja pokroic,a
moze nie,i co z nia zrobic potem,a moze nic nie robic?Nie wiem,zamierzam
to danie zrobic i te cebule zwyczajnie zlekcewaze chyba albo ugotuje
cala i potem wyjme.
----------------------------------------------------
--------------------------------
LABSKAUS-DANIE CHAMA
(niemiecka zapiekanka)
4 porcje po:615 kcal,61,5 g bialka,25,5 g tluszczu,317 mg cholesterolu i
4,5 g blonnika
Skladniki:
-1 kg peklowanej wolowiny(mostek lub prega)
-4 duze cebule
-lisc laurowy
-2 gozdziki
-1 kg ziemniakow
-2-3 lyzki smalcu
-sol,pieprz
-4 kwaszone ogorki
-4 filety sledziowe
-4 jaja sadzone lub ugotowane w koszulkach
W wielkim rondlu zagotowac duza ilosc wody z jedna cebula,lisciem
laurowym i gozdzikami.Wlozyc mieso i gotowac ok.godziny.Miekkie mieso
wyjac,ostudzic,przepuscic przez maszynke.Drobno pokrojona pozostala
cebule przesmazyc na smalcu,podlac czescia przecedzonego wywaru z
miesa(cwierc szklanki)i dusic kilka minut.Obrane ziemniaki zalac reszta
wywaru,ugotowac,odcedzic,utluc i wymieszac dokladnie z
miesem,cebula,sola i pieprzem.Ulozyc na wysmarowanym smalcem
zaroodpornym polmisku,wstawic do nagrzanego piekarnika,mocno
podgrzac,podzielic na porcje.Podawac na ogrzanych talerzach,na kazdej
porcji umiescic sadzone jajo,udekorowac paskami kwaszonego ogorka i
fileta sledziowego.Jesc bardzo gorace.
Bonus-z mysla o Mapecie i innych oczekujacych,wybralam jeszcze dwa
ciekawe IMHO przepisy:)
----------------------------------------------------
------------------------------
PIEPRZOWA WODA-MULLIGATAWNY
(tamilski rosol w angielskim wydaniu)
4 porcje po:626 kcal,40 g bialka,44,5 g tluszczu,178 mg cholesterolu i
5,9 g blonnika
Skladniki:
-pol kury(ok 80 dag)
-10 dag chudego surowego boczku
-peczek wloszczyzny
-duza cebula
-4-5 pomidorow
-1-2 zabki czosnku
-lisc laurowy
-1-2 gozdziki
-sol,pieprz
-pieprz cayenne
-tarta galka muszkatolowa
-2 lyski masla
-lyzka maki
-pol bulki paryskiej
-lyska masla
-2 zabki czosnku
Umyta kure wlozyc do garnka,dodac obrana i oplukana wloszczyzne,cebule z
wbitymi gozdzikami,lisc laurowy.Zalac 2 litrami goracej wody,gotowac pod
przykryciem ok godziny.Miekka kure wyjac,ostudzic.Boczek pokroic w
drobna kostke,wrzucic na rozgrzana patelnie,smazyc chwile na silnym
ogniu po czym zmniejszyc ogien,dodac maslo i roztarty czosnek.Pomidory
sparzyc,obrac ze skorki,pokroic w kostke,wrzucic do boczku,wymieszac i
chwile dusic.Oproszyc maka,rozprowadzic szklanka przecedzonego
rosolu,wsypac pieprz,pieprz cayenne i galke muszkatolowa.Gotowac na
malym ogniu,mieszajac,az sos zgestnieje,Mieso kury oddzielic od
kosci,pokroic w paski,rosol przecedzic,marchewke i pietruszke pokroic w
slupki i razem z kura wlozyc do rondla,wlac rosol,podgrzac,dodac sos
pomidorowy,zagescic zupe,wymieszac,doprawic do smaku pieprzem,pieprzem
cayenne,podgrzac.Zupe podawac bardzo goraco,z grzankami czosnkowymi..na
ktore przepis uprzejma chomique zaraz wklepie;)
Kromki bulki natrzec czosnkiem,pokroic w kostke,wrzucic na rozgrzana
patelnie,dodac maslo,zrumienic.
----------------------------------------------------
--------------------------------
Bunus 2:
MILOSC SYRENY
(pieczone filety z lososia)
4 porcje po:400 kcal,23 g bialka,33,5 g tluszczu,133 mg cholesterolu i
0,5 g blonnika
Skladniki:
-4 filety z lososia
-8 lyzek masla
-4 male cebule
-sol,pieprz
Cebule obrac,pokroic w plasterki.Umyte filety osuszyc,posypac sola i
pieprzem.Kazdy filet ulozyc na duzym kawalku folii
aluminiowej,posmarowac obficie maslem,oblozyc plasterkami cebuli.Folie
zwinac.Filety ulozyc w formie,wlozyc do nagrzanego(180C)piekarnika,piec
okolo 20 min.
Odkrylam jeszcze kilka deserow wygladajacych i brzmiacych
sympatycznie,ale dzis juz nie mam sily na wpisywanie,postaram sie jutro
jeden z nich zrobic,a kilka wpisac.
Spaaac ;)Milego dnia wszystkim :)
Tib
=<Bozena Zasiadczuk>=|-mamo pomurz chomik uciekl-|
-:c...@a...pl : Icq 86181173 : GG 1287619 :-
=================================================
|