Data: 2005-03-30 11:27:07
Temat: soczewica :)
Od: "Joa" <j...@w...bezspamupl>
Pokaż wszystkie nagłówki
SOCZEWICA NA ZIMNO
sałatka z soczewicą:
1 wersja:
soczewica, pomidory, ogórki zwykłe i małosolne lub kiszone, szczypiorek,
sałata, fasolka czerwona nie z puszki.
Mieszamy, przyprawiamy: oregano, czosnek granulowany, bazylia, pieprz
ziołowy, piprz czarny, pieprz biały, zioła prowansalskie, papryka ostra i
słodka i co jeszcze wam wpadnie do głowy. Czekamy trochę, aż puszczą soki.
Jemy.
2 wersja:
jak wyżej ale możemy dodać jeszcze jogurt 0% i tuńczyka w sosie własnym.
Bigos z soczewicą
Do garnka wrzuciś socaewice ( czerwona lub zielona ) zalać wodą kilka
centymetrów ponad powierzchnię , dodoać korzeń imbiru ( kilka plasterków)
na patelni an odrobinie oleju lub wodzie dusić
cebulę pokrojoną w kostke , czosnek, pieczarki , kapustę pekińska lub zwykła
( poszatkowane) dodoać kurkume i soso sojowy
Dodac do soczewicy
na tej samej patelni udusić kapustę kiszoną pokrojoną z dodatkiem liscia
laurowego lub kjałowca , gdy kapusta zrobi się miękka dodoać przecier
pomidorowy .
Do ugotowanej soczewicy z dodatkami dodać kapustę kiszoną z przecierem
Doprawić solą , pieprzem ,
ZUPA CYTRYNOWA Z SOCZEWICY
skłdniki:
szklanka i ciut kaszy perlowej
300 ml wody
1 łyzka koncentratu pomidorowego
1 1/2 wywaru z warzyw
garsc soczewicy zielonej
1 lyzeczka anyzu
sok z 1 cytryny
5 cebul pokrojonych w plastry
slodka papryka w proszku
papryka cayenne - szczypta
sol i pieprz
Gotujemy kasze ok. 20 min, dodajemy wywar warzywny, koncentrat, soczewice,
cebule i anyz, gotujemy ok. 20 min, dodajemy sok z cytryny i pozostale
przyprawy zagotowujemy. Podajemy z plasterkami cytryny.
Soczewica po "indyjsku"
Ugotowaną zieloną soczewicę wrzucić na patelnię z podsamżoną na małej ilości
tłuszczu cebulki. Wsypać łyżkę przyprawy curry, wymieszać. Można jeść na
ciepło i na zimno. Z sałatkami i bez
Ryz po indyjsku
300 gr ryżu , 100 gr soczewicy, 1 duża cebula, 100 gr margaryny, 2 ząbki
czosnku, po 1/2 łyz cynamonu. imbiru, gorczycy w ziarnach i tłuczonych
goździków, 1/4 łyż chili, 500 ml wody, sol
Ryz i soczewicę dokładnie wypłukać (5-7 razy), odcedzić i odstawić żeby
trochę obeschły tym czasie nagrzać średnio piekarnik. Wstawić ryz z
soczewica na 10 min do uprażenia. Cebule i czosnek obrać. cebule pokroić w
cienkie plasterki, czosnek miażdżyć w wyciskaczu. połączyć czosnek z imbirem
i chili i rozetrzeć. W garnku rozgrzać margarynę, wrzucić cebule i usmażyć
na brązowo złoty kolor. połowę przełożyć do innego naczynia i odstawić do
przbrania. Do garnka z cebulą dodać przygotowany czosnek, wsypać cynamon i
goździki. włożyć uprażony ryz z soczewicą, wszystko dokładnie wymieszać i
smażyć przez 5 min na średnim ogniu, dodać 500 mil wody, przyprawić silą,
wsypać gorczycę. Gotować na małym ogniu aż ryz będzie miękki. W razie
potrzeby dolewać wodę. Gotowy ryz przybrać odłożoną usmażoną cebulą. Podawać
na ciepło.
TUNCZYK WSW NA GORACO (na jedna porcje)
pol puszki tunczyka wsw
3-4 pieczarki
1 srednia cebula
3 lyzki soczewicy czerwonej
1 zabek czosnku
koncentrat pomidorowy i przyprawy (ja daje sol, pieprz i ziola
prowansalskie)
pieczarki i cebule pokroic, wrzucic na patelnie teflonowa (mozna mala kapke
oliwy), podlac woda dodac surowa soczewice, dusic z 10 min (zeby soczewica
byla miekka), dodac reszte skladnikow i chwilke podsmazyc. soczewica lubi
przywierac, wiec mieszajcie czesto
te przepisy sa dostepne na stronach ww, tylke je skopiowałam,bo jakos sałbo
googlowałąs.
Joa
|