« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2018-05-22 12:06:44
Temat: Re: sok z burakówOn 2018-05-22, d...@g...com <d...@g...com> wrote:
>> Czosnek dajesz po kiszeniu, bo baktriobujczy i utrudniasz pracę bakterią.
>> Pszyprawy też po kiszeniu.
>
> Wybacz ale widzę tutaj pewną niespójność. Czosnek oraz przyprawy
> dodaje się na początku procesu kiszenia ogórków. I działa. Dlaczego
> tutaj odwrotnie ? To chyba podobne procesy.
Pomijam już ten drobiazg, że czosnek też można kisić.
--
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2018-05-22 16:33:09
Temat: Re: sok z buraków
>> Czosnek dajesz po kiszeniu, bo baktriobujczy i utrudniasz pracę bakterią.
>> Pszyprawy też po kiszeniu.
>Wybacz ale widzę tutaj pewną niespójność. Czosnek oraz przyprawy dodaje się
>na początku procesu kiszenia ogórków. I >działa.
>Dlaczego tutaj odwrotnie ? To chyba podobne procesy.
Nie wiem. Tak robię, wyłazi, i w książce kuharskiej też tak jest .
Wydaje mi się to logiczne.
Być może ogurki mają większą zdolność do kiśnięcia niż buraki.
Ale prawda, że czasem ktoś zaleca dać czosnek na wstępie.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2018-05-23 09:32:06
Temat: Re: sok z buraków<d...@g...com> wrote:
> 1.5 kg buraków obranych i pokrojonych w talarki
> 3 litry wody
To woda zabarwiona burakami - jaki tam ,,sok"!
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2018-05-23 09:36:26
Temat: Re: sok z burakówOn Tuesday, May 22, 2018 at 4:33:19 PM UTC+2, Stokrotka wrote:
> >> Czosnek dajesz po kiszeniu, bo baktriobujczy i utrudniasz pracę bakterią.
> >> Pszyprawy też po kiszeniu.
>
> >Wybacz ale widzę tutaj pewną niespójność. Czosnek oraz przyprawy dodaje się
> >na początku procesu kiszenia ogórków. I >działa.
> >Dlaczego tutaj odwrotnie ? To chyba podobne procesy.
>
> Nie wiem. Tak robię, wyłazi, i w książce kuharskiej też tak jest .
> Wydaje mi się to logiczne.
> Być może ogurki mają większą zdolność do kiśnięcia niż buraki.
>
> Ale prawda, że czasem ktoś zaleca dać czosnek na wstępie.
Wszystkie drogi prowadzą do Nashville... )
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2018-06-01 02:07:54
Temat: Re: sok z burakówd...@g...com pisze:
>> Czosnek dajesz po kiszeniu, bo baktriobujczy i utrudniasz pracę bakterią.
>> Pszyprawy też po kiszeniu.
>
> Wybacz ale widzę tutaj pewną niespójność. Czosnek oraz przyprawy dodaje się na
początku procesu kiszenia ogórków. I działa.
> Dlaczego tutaj odwrotnie ? To chyba podobne procesy.
>
Bo to Stokrotka...
Bakterie fermentacji mlekowej dosyć odporne są - dlatego właśnie do
kiszenia trzeba trochę posolić i kisić we względnym chłodzie, aby im
przewagę nad drożdżami dać - drożdże ani soli, ani chłodu nie lubią.
Takoż umiarkowane ilości czosnku czy chrzanu nie blokują kiszenia - byle
nie przesadzić.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2018-06-01 10:01:26
Temat: Re: sok z buraków
>>> Czosnek dajesz po kiszeniu, bo baktriobujczy
>>> i utrudniasz pracę bakterią.
>>> Pszyprawy też po kiszeniu.
>
>> Wybacz ale widzę tutaj pewną niespójność. Czosnek oraz przyprawy dodaje
>> się na początku procesu kiszenia ogórków. I działa.
>> Dlaczego tutaj odwrotnie ? To chyba podobne procesy.
>
>Bo to Stokrotka...
>Bakterie fermentacji mlekowej dosyć odporne są - dlatego właśnie >do
>kiszenia trzeba trochę posolić i kisić we względnym chłodzie, aby im
>przewagę nad drożdżami dać - drożdże ani soli, ani chłodu nie lubią. Takoż
>umiarkowane ilości czosnku czy chrzanu nie blokują kiszenia - byle nie
>przesadzić.
Wydaje mi się, że kiszenie barszczu to nie jest fermentacja mlekowa.
Jak się zepsuje kapusta, albo ogurki, to masz zapaszek kwaśny - inny niż gdy
zepsuje się barszcz. Mam nawet wrażenie, że zepsuty barszcz idzie w kierunku
braku kwasu, a nie nadmiaru, jak w kapuście lub ogurku.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2018-06-01 10:36:02
Temat: Re: sok z burakówStokrotka <o...@i...pl> wrote:
> Wydaje mi się, że kiszenie barszczu to nie jest fermentacja mlekowa.
Jest.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2018-06-02 09:53:24
Temat: Re: sok z buraków
>> Wydaje mi się, że kiszenie barszczu to nie jest fermentacja mlekowa.
>
> Jest.
Jak dasz bakterie z ogurka do buraka, to ci się zepsuje.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2018-06-02 10:44:53
Temat: Re: sok z burakówStokrotka <o...@i...pl> wrote:
>
>>> Wydaje mi się, że kiszenie barszczu to nie jest fermentacja mlekowa.
>>
>> Jest.
> Jak dasz bakterie z ogurka do buraka, to ci się zepsuje.
>
Nie.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2018-06-02 16:53:12
Temat: Re: sok z buraków>>>> Wydaje mi się, że kiszenie barszczu to nie jest fermentacja mlekowa.
>>>
>>> Jest.
>> Jak dasz bakterie z ogurka do buraka, to ci się zepsuje.
>>
>
> Nie.
Zepsuje się, testowałam.
Burak to co innego niż ogurek albo kapusta. Gołym okim widać.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |