Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kefir dobry na wszystko!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kefir dobry na wszystko!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 228


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2018-05-11 14:08:07

Temat: Kefir dobry na wszystko!
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

Warto pić go codziennie i robić go samemu, aby uniknąć domieszek niewiadomoczego.
Odkąd go pijemy, odczuwamy brak jakichkolwiek dolegliwości trawiennych - nawet
nadkwaśność i zgaga (u MŚK) to już wspomnienie. Odczuwamy istny przypływ sił (no jak
inaczej nazwać stan, w którym moje wczorajsze i przedwczorajsze kopanie dołków i
sadzenie w nich 50 sporych karp dalii i 100 krzaków pomidorów oraz podlanie tego
wszystkiego konewką nie zaburzyło w niczym mojego dobrego samopoczucia??? - he he,
no, powiedzmy, poza niewielkimi zakwasami).
Kefir rzeczywiście jest zdrowy i orzeźwiający.
https://dietetycy.org.pl/kefir-wlasciwosci/

Kefir robię sama. Wypijamy go przynajmniej litr dziennie, szczegolnie w upalne dni
jak teraz. Kupuję kefir Krasnystaw - wypijamy większość, a do reszty (ok.pół szklanki
plus cenne resztki na ściankach butelki) dolewam nieco mleka pasteryzowanego (nie
UHT!!!), zakręcam, mocno mieszam aby wypłukać dokładnie resztki kefiru. Popłuczyny
wlewam do butelki z resztą użytego pasteryzowanego mleka, zakręcam, znowu lekko
mieszam poruszajac zamknietą butelką. Poluzowuję nakrętkę aby wchodziło powietrze
konieczne do zachodzenia fermentacji i tak pozostawiam w spokoju w temperaturze
pokojowej - latem na 24 h, zimą na 48 h.
Uzyskany kefir wypijamy, resztek używając jak wyżej do sporządzenia nowego. Najlepiej
robić to dalej już w szklanym dzbanku.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2018-05-13 14:27:41

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Trybun <c...@j...ru> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2018-05-11 o 14:08, i...@g...pl pisze:
> Warto pić go codziennie i robić go samemu, aby uniknąć domieszek niewiadomoczego.
Odkąd go pijemy, odczuwamy brak jakichkolwiek dolegliwości trawiennych - nawet
nadkwaśność i zgaga (u MŚK) to już wspomnienie. Odczuwamy istny przypływ sił (no jak
inaczej nazwać stan, w którym moje wczorajsze i przedwczorajsze kopanie dołków i
sadzenie w nich 50 sporych karp dalii i 100 krzaków pomidorów oraz podlanie tego
wszystkiego konewką nie zaburzyło w niczym mojego dobrego samopoczucia??? - he he,
no, powiedzmy, poza niewielkimi zakwasami).
> Kefir rzeczywiście jest zdrowy i orzeźwiający.
> https://dietetycy.org.pl/kefir-wlasciwosci/
>
> Kefir robię sama. Wypijamy go przynajmniej litr dziennie, szczegolnie w upalne dni
jak teraz. Kupuję kefir Krasnystaw - wypijamy większość, a do reszty (ok.pół szklanki
plus cenne resztki na ściankach butelki) dolewam nieco mleka pasteryzowanego (nie
UHT!!!), zakręcam, mocno mieszam aby wypłukać dokładnie resztki kefiru. Popłuczyny
wlewam do butelki z resztą użytego pasteryzowanego mleka, zakręcam, znowu lekko
mieszam poruszajac zamknietą butelką. Poluzowuję nakrętkę aby wchodziło powietrze
konieczne do zachodzenia fermentacji i tak pozostawiam w spokoju w temperaturze
pokojowej - latem na 24 h, zimą na 48 h.
> Uzyskany kefir wypijamy, resztek używając jak wyżej do sporządzenia nowego.
Najlepiej robić to dalej już w szklanym dzbanku.


Bo ja wiem.. Jakiś czas temu widziałem dyskusję dietetyków, i zgodnie
orzekli że dorosły człowiek raczej nie powinien spożywać mleka i jego
przetworów.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2018-05-14 12:28:57

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: d...@g...com szukaj wiadomości tego autora

Przecież cena kefir/mleko jest praktycznie jednakowa, dostępność jednakowa, a jeżeli
chce się produkować codziennie to i tak trzeba mieć z czego....

Jaki jest sens w wyważaniu otwartych drzwi ?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2018-05-14 13:07:13

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Akarm <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2018-05-14 o 12:28, d...@g...com pisze:
> Przecież cena kefir/mleko jest praktycznie jednakowa, dostępność jednakowa, a
jeżeli chce się produkować codziennie to i tak trzeba mieć z czego....
>
> Jaki jest sens w wyważaniu otwartych drzwi ?

A tak trochę jaśniej, o czym piszesz? Dasz radę przybliżyć?
Ni z gruchy, ni z pietruchy... Wpadasz, rzucasz dziwnymi hasłami, po co?

--
Akarm
http://bykom-stop.cba.pl/
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2018-05-14 14:12:29

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: d...@g...com szukaj wiadomości tego autora

On Monday, May 14, 2018 at 1:07:16 PM UTC+2, Akarm wrote:
> W dniu 2018-05-14 o 12:28, d...@g...com pisze:
> > Przecież cena kefir/mleko jest praktycznie jednakowa, dostępność jednakowa, a
jeżeli chce się produkować codziennie to i tak trzeba mieć z czego....
> >
> > Jaki jest sens w wyważaniu otwartych drzwi ?
>
> A tak trochę jaśniej, o czym piszesz? Dasz radę przybliżyć?

Dam.Uwaga przybliżam:
Skoro mleko/kefir mają domieszki chemiczne to jaki jest sens w dolewaniu do 100 ml
kefiru 900 ml mleka co 24h w celu otrzymania napoju o bardziej szlachetnych walorach
? Przecież fermentacja nie powoduje że otrzymany kefir ma lepszą jakość bo surowce są
zanieczyszczone i to nie zanika.

Produkcja takiego kefiru w warunkach miejskich nie ma żadnego sensu.
Chyba, że co niektórzy sądzą poprzez swoje magiczne myślenie, że jeżeli sporządzone w
domu to znaczy pod kontrolą to znaczy lepsze itd....

Przekonaj mnie że się mylę.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2018-05-14 14:46:52

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

d...@g...com napisały:

> Skoro mleko/kefir mają domieszki chemiczne to jaki jest sens w dolewaniu
> do 100 ml kefiru 900 ml mleka co 24h w celu otrzymania napoju o bardziej
> szlachetnych walorach ? Przecież fermentacja nie powoduje że otrzymany
> kefir ma lepszą jakość bo surowce są zanieczyszczone i to nie zanika.

Przemysł mleczarski z reguły używa do fermentacji wyselekcjonowanych kultur,
często opatentowanych. Jak już bakterie skończą swoje, robi się im kęsim
kęsim w procesie pasteryzacji. A potem dodaje innych, żeby na opakowaniu
można było napisać "zawiera żywe kultury bakteryjne". Ale to już statyści
-- więc nie da się takiego samego produktu odtworzyć w domu (ani w firmie
konkurencyjnej). W przypadku kefiru może nie zawsze tak jest, ale z jogurtem
to już standard.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2018-05-14 14:48:35

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Akarm <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2018-05-14 o 14:12, d...@g...com pisze:

> Dam.Uwaga przybliżam:
> Skoro mleko/kefir mają domieszki chemiczne to jaki jest sens w dolewaniu do 100 ml
kefiru 900 ml mleka co 24h w celu otrzymania napoju o bardziej szlachetnych walorach
? Przecież fermentacja nie powoduje że otrzymany kefir ma lepszą jakość bo surowce są
zanieczyszczone i to nie zanika.
>
> Produkcja takiego kefiru w warunkach miejskich nie ma żadnego sensu.
> Chyba, że co niektórzy sądzą poprzez swoje magiczne myślenie, że jeżeli sporządzone
w domu to znaczy pod kontrolą to znaczy lepsze itd....
>
> Przekonaj mnie że się mylę.
>

Nadal nie wiem, po co o tym piszesz.
Nadal to jest ni z gruchy, ni z pietruchy.
To tak, jak ja bym nagle napisał, że bez sensu jest chałupnicza
produkcja pojemników na kefir. Przecież wtedy każdy uznałby mnie za
bezmózga.

--
Akarm
http://bykom-stop.cba.pl/
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2018-05-14 15:57:55

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 14.05.2018 o 14:46, Jarosław Sokołowski pisze:
> d...@g...com napisały:
>
>> Skoro mleko/kefir mają domieszki chemiczne to jaki jest sens w dolewaniu
>> do 100 ml kefiru 900 ml mleka co 24h w celu otrzymania napoju o bardziej
>> szlachetnych walorach ? Przecież fermentacja nie powoduje że otrzymany
>> kefir ma lepszą jakość bo surowce są zanieczyszczone i to nie zanika.
> Przemysł mleczarski z reguły używa do fermentacji wyselekcjonowanych kultur,
> często opatentowanych. Jak już bakterie skończą swoje, robi się im kęsim
> kęsim w procesie pasteryzacji. A potem dodaje innych, żeby na opakowaniu
> można było napisać "zawiera żywe kultury bakteryjne". Ale to już statyści
> -- więc nie da się takiego samego produktu odtworzyć w domu (ani w firmie
> konkurencyjnej). W przypadku kefiru może nie zawsze tak jest, ale z jogurtem
> to już standard.

Na kefirze, który akurat mam w domu, są w składzie: żywe kultury
bakterii i drożdży kefirowych. Nie ocenię, czy to akurat te
odpowiedzialne za produkcję tegoż kefiru*, czy tylko dodane post factum.
W każdym razie jakieś wyspecjalizowane kefirowe są.

*bo sama kefiru robić nie będę, także uważam to za wyważanie otwartych
drzwi.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2018-05-14 16:31:44

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: d...@g...com szukaj wiadomości tego autora

> Przecież wtedy każdy uznałby mnie za bezmózga.

Akarmie szanowny, gdybyś był idiotą to odpowiedziałbym Tobie jak idiocie, ale idiotą
nie jesteś więc powtarzam po co tracić energię na coś co jest ogólnie dostępne za tą
samą cenę i równie "zatrute" jak surowiec ?



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2018-05-14 17:34:22

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Akarm <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2018-05-14 o 16:31, d...@g...com pisze:
>> Przecież wtedy każdy uznałby mnie za bezmózga.
>
> Akarmie szanowny, gdybyś był idiotą to odpowiedziałbym Tobie jak idiocie, ale
idiotą nie jesteś więc powtarzam po co tracić energię na coś co jest ogólnie dostępne
za tą samą cenę i równie "zatrute" jak surowiec ?
>

Nadal nie rozumiem sensu takiego dziwnego stwierdzenia - ni przypiął, ni
przyłatał...
Ni z gruchy, ni z pietruchy wyskakujesz z:

[cytat]

> Przecież cena kefir/mleko jest praktycznie jednakowa, dostępność
jednakowa, a jeżeli chce się produkować codziennie to i tak trzeba mieć
z czego....
>
> Jaki jest sens w wyważaniu otwartych drzwi ?
>
[koniec cytatu]

Konia z rzędem temu, kto zrozumie sens takiej wypowiedzi.
Znaczy co?
- Kefir nie jest dobry?
- Pić mleko?
- Zaprzestać produkcji kefiru?
- Zaprzestać produkcji mleka?
- Zwiększyć import mleka?

Chciałbym uchwycić jakikolwiek sens tego posta, ale chyba się poddam...

--
Akarm
http://bykom-stop.cba.pl/
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 10 ... 20 ... 23


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Podróby arbuzów.
Niehandlowna niedziela ?
Taro.
Co w zielonym koprze piszczy?
baranina jagnięcina

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Budyń
Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Kilkuletnie jabłka w sklepach!
To.
Gruszkami zasypanam!

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X