Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kefir dobry na wszystko! Re: Kefir dobry na wszystko!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kefir dobry na wszystko!



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <e...@g...com>
<a...@g...com>
<5af96de2$0$31362$65785112@news.neostrada.pl>
<9...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Mon, 14 May 2018 15:57:55 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.7.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 24
Message-ID: <5af995e0$0$692$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.99.187.78
X-Trace: 1526306272 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 692 217.99.187.78:61649
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380477
Ukryj nagłówki

W dniu 14.05.2018 o 14:46, Jarosław Sokołowski pisze:
> d...@g...com napisały:
>
>> Skoro mleko/kefir mają domieszki chemiczne to jaki jest sens w dolewaniu
>> do 100 ml kefiru 900 ml mleka co 24h w celu otrzymania napoju o bardziej
>> szlachetnych walorach ? Przecież fermentacja nie powoduje że otrzymany
>> kefir ma lepszą jakość bo surowce są zanieczyszczone i to nie zanika.
> Przemysł mleczarski z reguły używa do fermentacji wyselekcjonowanych kultur,
> często opatentowanych. Jak już bakterie skończą swoje, robi się im kęsim
> kęsim w procesie pasteryzacji. A potem dodaje innych, żeby na opakowaniu
> można było napisać "zawiera żywe kultury bakteryjne". Ale to już statyści
> -- więc nie da się takiego samego produktu odtworzyć w domu (ani w firmie
> konkurencyjnej). W przypadku kefiru może nie zawsze tak jest, ale z jogurtem
> to już standard.

Na kefirze, który akurat mam w domu, są w składzie: żywe kultury
bakterii i drożdży kefirowych. Nie ocenię, czy to akurat te
odpowiedzialne za produkcję tegoż kefiru*, czy tylko dodane post factum.
W każdym razie jakieś wyspecjalizowane kefirowe są.

*bo sama kefiru robić nie będę, także uważam to za wyważanie otwartych
drzwi.

Ewa

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.05 d...@g...com
14.05 Akarm
14.05 d...@g...com
15.05 Roman Tyczka
15.05 Akarm
15.05 Roman Tyczka
15.05 Akarm
15.05 Nuel
15.05 Marcin Debowski
15.05 Roman Tyczka
15.05 Roman Tyczka
15.05 Akarm
15.05 Jarosław Sokołowski
15.05 i...@g...pl
15.05 i...@g...pl
Coś słodkiego?
Szybkowar
Budyń
Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Kilkuletnie jabłka w sklepach!
To.
Gruszkami zasypanam!
Arszenik w ryzu
jabłka
Moje kuchenne ,,teorie" ?
co z tą jarzębiną
Buraczki do słoika
Gruziński sos tkemali!
Cytrynowe przetwarzanie.
Urodzaj ?
Będą reparacje!
Toruńska szkoła żon
Żądamy prawdy o Jedwabnem!
Ja Pytia.
Resowietyzacja warszawskich ulic!
Poprawia sie?
Motyle w zimie
Coś słodkiego?
Makaron lubi brunet...ów.
KRAKÓW! - sobota - Joanna Teglund
Kiedy Paryż wrze...
Germanexit!
Wołyń.
DE-MO-KRA-CJA po unijnemu.
synapsom


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X