Data: 2018-05-15 13:02:13
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Akarm <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2018-05-15 o 12:46, Roman Tyczka pisze:
> On Tue, 15 May 2018 11:07:32 +0200, Akarm wrote:
>
>>> Albo masz daleko do łba, albo jesteś złośliwy, albo cholera wie co jeszcze.
>>> Jasne jest, że chodziło mu o to, że po co robić kefir z gównianego mleka,
>>> skoro prościej go kupić, bo jest w tej samej cenie co gówniane mleko.
>>
>> To chyba "mam daleko do łba", bo nijak nie byłbym w stanie wydedukować,
>> że pisząc przytoczony tekst jako odpowiedź na temat "Kefir jest dobry na
>> wszystko!" można to zrozumieć tak, jak to zaprezentowałeś. Ale skoro
>> potrafisz wysnuć takie wnioski, to może dałbyś radę określić, na jakiej
>> podstawie można tak wnioskować?
>> Bo ja nie potrafię, stąd moje pytania.
>
> Skup się:
>
> "Przecież cena kefir/mleko jest praktycznie jednakowa"
>
> zdanie to zakłada równość cen zakupu mleka oraz produktu uzyskiwanego po
> jego przetworzeniu, w tym wypadku kefiru. Z tego zdania można drogą
> głębokiej dedukcji wysnuć wniosek, że skoro:
>
> cena kefiru - cena mleka = 0
>
> to praca włożona w proces pozyskania kefiru z mleka jest stratą.
>
> ", dostępność jednakowa"
>
> to zdanie określa brak potencjalnego problemu w pozyskaniu produktu drogą
> zakupu, co oznacza, że nie zwiększymy dodatkowo kosztów na transporcie i
> czasie poszukiwania.
>
> " a jeżeli chce się produkować codziennie to i tak trzeba mieć z czego...."
>
> z tego zdania płynie wniosek, że produkcja kefiru wymaga zakupu mleka,
> czyli zmusza konsumenta do wydatku na transport oraz samo mleko. W
> połączeniu z poprzednimi dwoma wnioskami bystry człowiek może dojść do
> wniosku, że nie warto....
>
> "Jaki jest sens w wyważaniu otwartych drzwi ?"
>
> ....wyważać otwartych drzwi. To trudna metafora, oznaczająca bezsens
> jakiegoś działania, którego cel jest do uzyskania prostszymi a zatem
> tańszymi środkami.
>
> Teraz tryby zadziałały?
>
Czyli co, należy zaprzestać produkcji kefiru i rozpocząć import?
Uważasz, że import jest opłacalniejszy od produkcji w kraju?
Według mnie takie stwierdzenie jest bzdurą.
Jest w Polsce kilka firm produkujących kefir i nie narzekają. Widocznie
im się opłaca.
--
Akarm
http://bykom-stop.cba.pl/
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
|