Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kefir dobry na wszystko! Re: Kefir dobry na wszystko!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kefir dobry na wszystko!

« poprzedni post następny post »
Data: 2018-05-16 08:36:14
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 15.05.2018 o 16:08, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>>> Skoro mleko/kefir mają domieszki chemiczne to jaki jest sens w dolewaniu
>>>> do 100 ml kefiru 900 ml mleka co 24h w celu otrzymania napoju o bardziej
>>>> szlachetnych walorach ? Przecież fermentacja nie powoduje że otrzymany
>>>> kefir ma lepszą jakość bo surowce są zanieczyszczone i to nie zanika.
>>> Przemysł mleczarski z reguły używa do fermentacji wyselekcjonowanych kultur,
>>> często opatentowanych. Jak już bakterie skończą swoje, robi się im kęsim
>>> kęsim w procesie pasteryzacji. A potem dodaje innych, żeby na opakowaniu
>>> można było napisać "zawiera żywe kultury bakteryjne". Ale to już statyści
>>> -- więc nie da się takiego samego produktu odtworzyć w domu (ani w firmie
>>> konkurencyjnej). W przypadku kefiru może nie zawsze tak jest, ale z jogurtem
>>> to już standard.
>> Na kefirze, który akurat mam w domu, są w składzie: żywe kultury
>> bakterii i drożdży kefirowych. Nie ocenię, czy to akurat te
>> odpowiedzialne za produkcję tegoż kefiru*, czy tylko dodane post factum.
>> W każdym razie jakieś wyspecjalizowane kefirowe są.
>>
>> *bo sama kefiru robić nie będę, także uważam to za wyważanie otwartych
>> drzwi.
> Też popatrzyłem na bulelkę -- w składzie oprócz meleka jest też mleko w
> proszku (czyli coś jakby bardziej) oraz białko mleczne (to chyba jeszcze
> bardziej). Ciekawa receptura.

W moim jest prostsza - tylko mleko pasteryzowane i te żywe kultury.

> A co do tych kultur kefirowych, być może
> samo siedzenie w kefirze wystarczy im do załapania się na specjalistyczną
> definicję. Jakieś one inne są niż kiedyś -- kiedyś kefir był bardzo "żywy",
> to znaczy potrafił diametralnie zmieniać swoje właściwości w ciągu kilku
> godzin. Te są bardziej stateczne, konserwatywne rzekłbym.

Zależy które. Bywają i takie, które z czasem, jak postoją nieco w
cieple, zmieniają konsystencję.

BTW Pamiętam, że w dzieciństwie, no... wczesnej młodości, jak zależało
mi na zgęstnieniu śmietany, dodawałam do niej soku z cytryny. Efekt był
niemal natychmiastowy.

Ewa

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.05 FEniks
16.05 d...@g...com
16.05 Marcin Debowski
16.05 FEniks
16.05 FEniks
16.05 Marcin Debowski
16.05 d...@g...com
16.05 XL
16.05 XL
16.05 XL
16.05 Jarosław Sokołowski
16.05 Jarosław Sokołowski
16.05 Trybun
16.05 Trybun
16.05 XL
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?