Data: 2018-05-16 08:58:38
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: d...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wednesday, May 16, 2018 at 8:45:57 AM UTC+2, FEniks wrote:
> W dniu 16.05.2018 o 02:19, Marcin Debowski pisze:
> > On 2018-05-15, i...@g...pl <i...@g...pl> wrote:
> >> Wyważanie drzwi? Takie zdanie wynika stricte z niewiedzy. Sens
> >> robienia kefiru w domu jest ogromny: pomijając brak dodatków (których
> > Sens robienia kefiru w domu widze taki, że ma się pełna kontrole nad
> > procesem, czytaj, nad tym co wyjdzie, np. teksturą (czy jak to zwał).
> > Sam proces jest na tyle prosty, że nie jest to żaden problem i czasowe
> > obciążenie aby sobie zrobić od czasu do czasu.
> >
> > Rozważanie jest podobne do dawnych dylematów, oddawac filmy do
> > wywołania, czy wywoływac samemu. Jasne, że taniej i łatwiej było oddawać,
> > ale to co sie otrzymywało, to niekoniecznie było to co ktos chciał.
> > Czasami jak ktoś wie jak i lubi pójść o krok dalej to jednak warto
> > porobic rzeczy o watpliwym z p. widzenia forsy w kieszeni sensie.
>
> Nie chodzi o forsę. Pewnie, że fajnie jest wyprodukować sobie coś samemu
> i na tej grupie nie trzeba nikogo chyba do tego przekonywać.
> Podejrzewam jednak, że w przypadku produkcji kefiru oprócz składników
> bardzo ważne jest utrzymanie stałej temperatury. Z tym może już być
> trudniej w warunkach domowych.
> Poza tym piszę tylko z mojego punktu widzenia, bo aż tyle kefiru nie
> spożywam, żebym nie dała się zadowolić lokalnym producentom. ;)
>
> Ewa
Ewo, Szanowni Państwo,
odkryłem również, że ten sam kefir pity z zielonego kubka smakuje o wiele (!!)
lepiej niż z czerwonego. Sam z początku nie mogłem w to uwierzyć ale jednak tak jest.
Kto chce niech sprawdzi. Ilości i jakości bakterii w kefirze sprawdzić nie można a
powyższe tak.
Jeżeli ktoś się nie zgodzi to proszę o swoje spostrzeżenia.
PS:Wypływamy właśnie na głęboki ocean bicia piany i udowadniania sobie absurdu.
|