Data: 2018-05-16 08:45:59
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 16.05.2018 o 02:19, Marcin Debowski pisze:
> On 2018-05-15, i...@g...pl <i...@g...pl> wrote:
>> Wyważanie drzwi? Takie zdanie wynika stricte z niewiedzy. Sens
>> robienia kefiru w domu jest ogromny: pomijając brak dodatków (których
> Sens robienia kefiru w domu widze taki, że ma się pełna kontrole nad
> procesem, czytaj, nad tym co wyjdzie, np. teksturą (czy jak to zwał).
> Sam proces jest na tyle prosty, że nie jest to żaden problem i czasowe
> obciążenie aby sobie zrobić od czasu do czasu.
>
> Rozważanie jest podobne do dawnych dylematów, oddawac filmy do
> wywołania, czy wywoływac samemu. Jasne, że taniej i łatwiej było oddawać,
> ale to co sie otrzymywało, to niekoniecznie było to co ktos chciał.
> Czasami jak ktoś wie jak i lubi pójść o krok dalej to jednak warto
> porobic rzeczy o watpliwym z p. widzenia forsy w kieszeni sensie.
Nie chodzi o forsę. Pewnie, że fajnie jest wyprodukować sobie coś samemu
i na tej grupie nie trzeba nikogo chyba do tego przekonywać.
Podejrzewam jednak, że w przypadku produkcji kefiru oprócz składników
bardzo ważne jest utrzymanie stałej temperatury. Z tym może już być
trudniej w warunkach domowych.
Poza tym piszę tylko z mojego punktu widzenia, bo aż tyle kefiru nie
spożywam, żebym nie dała się zadowolić lokalnym producentom. ;)
Ewa
|