Data: 2018-05-16 16:09:32
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> wrote:
> On 2018-05-16, FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 16.05.2018 o 09:09, Marcin Debowski pisze:
>>> On 2018-05-16, FEniks <x...@p...fm> wrote:
>>>> W dniu 16.05.2018 o 02:19, Marcin Debowski pisze:
>>>> Podejrzewam jednak, że w przypadku produkcji kefiru oprócz składników
>>>> bardzo ważne jest utrzymanie stałej temperatury. Z tym może już być
>>>> trudniej w warunkach domowych.
>>> No właśnie nie. Proces jest naprawdę prosty.
>>
>> Z pewnością nie bardziej skomplikowany od kwaszenia mleka czy ogórków. A
>> jednak... zwłaszcza o kiszeniu ogórków napisano tu setki postów. ;)
>
> Nieco bardziej niż kwaszenie mleka, dużo mniej niż ogórków :) Oczywiscie
> zawsze jest pole aby cos spierniczyc, ale ogólnie całość jest dość
> odporna. Nb. moja małżonka robi czasami jogurt na bazie śmietany. Proces
> bardzo podobny do kefirowania z tym, że jej wychodzi a mi jeszcze nigdy
> nie wyszło :) I bądź tu mądry.
>
Na śmietanie? Znaczy - bierze słodką i zakwasza bakteriami jogurtowymi?
Hmmm, musi byc to pyszne, ale jakie tuczące, no kurczę :-)
--
XL
|