Data: 2018-05-16 19:56:25
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>> W dniu 2018-05-14 o 12:28, d...@g...com pisze:
>>> Przecież cena kefir/mleko jest praktycznie jednakowa, dostępność
>>> jednakowa, a jeżeli chce się produkować codziennie to i tak trzeba mieć z
czego....
>>>
>>> Jaki jest sens w wyważaniu otwartych drzwi ?
>>>
>>>
>>
>> Można recepturę zmienić pod swój smak..
>
> Choćby.
> I stan dojrzałości skrzepu - czyli właśnie smak.
>
>> W tych ze sklepu nie ma żadnego
>> wyboru.
>
> Na pewno ani jedno-, ani dwu-, ani trzydniowego tam się nie uświadczy.
> Tylko przyduszone szczelnym zamknięciem przekwaszone grudkowate coś
... z miesięcznym lub nawet dłuższym okresem trwałości. A to jest możliwe
dlatego, że ma już tyle kwasu mlekowego, że sam się konserwuje. No ale taki
kwach z jednoprocentową zawartością alkoholu (tak stary kefir to już napój
alkoholowy) to już nie jest do picia dla smakosza - jedynie dla
nieznającego się.
--
XL
|