Data: 2018-05-16 16:07:15
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> wrote:
> On 2018-05-16, FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 16.05.2018 o 02:19, Marcin Debowski pisze:
>> Podejrzewam jednak, że w przypadku produkcji kefiru oprócz składników
>> bardzo ważne jest utrzymanie stałej temperatury. Z tym może już być
>> trudniej w warunkach domowych.
>
> No właśnie nie.
Tak jest. Temperatura nie jest problemem - po prostu im wyższa, tym szybszy
efekt pracy kultur kefirowych.
> Proces jest naprawdę prosty.
>
Dokładnie. Robienie kefiru jest właściwie bezobsługowe - stoi sobie i się
sam robi. Jedyną robotą jest zaszczepienie mleka kefirem z poprzedniej
porcji. Parę dobrych łyżek kefiru rozbełtać w świeżym mleku, przykryć (nie
hermetycznie broń Boże) i czekać.
A warto. Po co pić stary - a w zw. z tym grudkiwaty, podchodzacy serwatką,
ostry w smaku, bo przekwaszony i mocno alkoholizowany - kefir sklepowy
stojący na półce tygodniami?
Kefiru używam także na chłodniki.
Tu można podejrzeć tekst na temat wartości i ZAwartości (alkohol, kwas)
kefiru w zal. od wieku skrzepu:
https://books.google.pl/books?id=iYsDzUppFAMC&pg=PA2
00&lpg=PA200&dq=kefir+trzydniowy&source=bl&ots=KuWi4
ngbRw&sig=s8E314Z3KrEs5Jymkq65Ptc6MHI&hl=pl&sa=X&ved
=2ahUKEwi_o9PesorbAhUNb1AKHZfRDdIQ6AEwBXoECAAQAQ#v=o
nepage&q=kefir%20trzydniowy&f=false
--
XL
|