Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kefir dobry na wszystko! Re: Kefir dobry na wszystko!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kefir dobry na wszystko!

« poprzedni post następny post »
Data: 2018-05-16 16:07:15
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> wrote:
> On 2018-05-16, FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 16.05.2018 o 02:19, Marcin Debowski pisze:
>> Podejrzewam jednak, że w przypadku produkcji kefiru oprócz składników
>> bardzo ważne jest utrzymanie stałej temperatury. Z tym może już być
>> trudniej w warunkach domowych.
>
> No właśnie nie.

Tak jest. Temperatura nie jest problemem - po prostu im wyższa, tym szybszy
efekt pracy kultur kefirowych.


> Proces jest naprawdę prosty.
>

Dokładnie. Robienie kefiru jest właściwie bezobsługowe - stoi sobie i się
sam robi. Jedyną robotą jest zaszczepienie mleka kefirem z poprzedniej
porcji. Parę dobrych łyżek kefiru rozbełtać w świeżym mleku, przykryć (nie
hermetycznie broń Boże) i czekać.
A warto. Po co pić stary - a w zw. z tym grudkiwaty, podchodzacy serwatką,
ostry w smaku, bo przekwaszony i mocno alkoholizowany - kefir sklepowy
stojący na półce tygodniami?

Kefiru używam także na chłodniki.

Tu można podejrzeć tekst na temat wartości i ZAwartości (alkohol, kwas)
kefiru w zal. od wieku skrzepu:

https://books.google.pl/books?id=iYsDzUppFAMC&pg=PA2
00&lpg=PA200&dq=kefir+trzydniowy&source=bl&ots=KuWi4
ngbRw&sig=s8E314Z3KrEs5Jymkq65Ptc6MHI&hl=pl&sa=X&ved
=2ahUKEwi_o9PesorbAhUNb1AKHZfRDdIQ6AEwBXoECAAQAQ#v=o
nepage&q=kefir%20trzydniowy&f=false

--
XL

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.05 XL
16.05 XL
16.05 Jarosław Sokołowski
16.05 Jarosław Sokołowski
16.05 Trybun
16.05 Trybun
16.05 XL
16.05 XL
16.05 XL
16.05 XL
16.05 Animka
16.05 Jarosław Sokołowski
16.05 d...@g...com
16.05 d...@g...com
16.05 Animka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?