Data: 2018-05-16 09:45:02
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2018-05-16, FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 16.05.2018 o 09:09, Marcin Debowski pisze:
>> On 2018-05-16, FEniks <x...@p...fm> wrote:
>>> W dniu 16.05.2018 o 02:19, Marcin Debowski pisze:
>>> Podejrzewam jednak, że w przypadku produkcji kefiru oprócz składników
>>> bardzo ważne jest utrzymanie stałej temperatury. Z tym może już być
>>> trudniej w warunkach domowych.
>> No właśnie nie. Proces jest naprawdę prosty.
>
> Z pewnością nie bardziej skomplikowany od kwaszenia mleka czy ogórków. A
> jednak... zwłaszcza o kiszeniu ogórków napisano tu setki postów. ;)
Nieco bardziej niż kwaszenie mleka, dużo mniej niż ogórków :) Oczywiscie
zawsze jest pole aby cos spierniczyc, ale ogólnie całość jest dość
odporna. Nb. moja małżonka robi czasami jogurt na bazie śmietany. Proces
bardzo podobny do kefirowania z tym, że jej wychodzi a mi jeszcze nigdy
nie wyszło :) I bądź tu mądry.
--
Marcin
|