Data: 2018-05-15 13:38:30
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2018-05-15, Roman Tyczka <n...@b...no> wrote:
> "Przecież cena kefir/mleko jest praktycznie jednakowa"
>
> zdanie to zakłada równość cen zakupu mleka oraz produktu uzyskiwanego po
> jego przetworzeniu, w tym wypadku kefiru. Z tego zdania można drogą
> głębokiej dedukcji wysnuć wniosek, że skoro:
>
> cena kefiru - cena mleka = 0
>
> to praca włożona w proces pozyskania kefiru z mleka jest stratą.
Jedno ale: jak wszyscy wiemy, nie ma nic za darmo. Wiemy też, że
produkcja kefiru wymaga jednak odrobine więcej nakładów (etapów
procesowych, dodatków etc). Może więc jednak mleko użyte do produkcji
kefiru jest odrobinę mniej halo, niż standardowo dostępne? Jakies
zsiadłe zwroty, czy coś?
Ale może tez być inaczej: może mleko przeznaczone na kefir ma mniejsze
koszty przechowywanie (np. brak chłodzenia) albo kefir sponsoruje
ociupinkę zawyżona cena mleka?
--
Marcin
|