Data: 2018-05-15 14:13:12
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Roman Tyczka <n...@b...no>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 15 May 2018 11:38:30 GMT, Marcin Debowski wrote:
> On 2018-05-15, Roman Tyczka <n...@b...no> wrote:
>> "Przecież cena kefir/mleko jest praktycznie jednakowa"
>>
>> zdanie to zakłada równość cen zakupu mleka oraz produktu uzyskiwanego po
>> jego przetworzeniu, w tym wypadku kefiru. Z tego zdania można drogą
>> głębokiej dedukcji wysnuć wniosek, że skoro:
>>
>> cena kefiru - cena mleka = 0
>>
>> to praca włożona w proces pozyskania kefiru z mleka jest stratą.
>
> Jedno ale: jak wszyscy wiemy, nie ma nic za darmo. Wiemy też, że
> produkcja kefiru wymaga jednak odrobine więcej nakładów (etapów
> procesowych, dodatków etc). Może więc jednak mleko użyte do produkcji
> kefiru jest odrobinę mniej halo, niż standardowo dostępne? Jakies
> zsiadłe zwroty, czy coś?
Tego nie wiemy i nikt nie twierdzi, że produkcja kefiru jest darmowa.
Problem dotyczył nieszczelności w kumatorze akarma. Nawet teraz pomyślałem,
że jego nick to fragment frazy: "nakarm trolla"?
> Ale może tez być inaczej: może mleko przeznaczone na kefir ma mniejsze
> koszty przechowywanie (np. brak chłodzenia) albo kefir sponsoruje
> ociupinkę zawyżona cena mleka?
Nie wiem po ile mleko w skupie rolnicy sprzedają, ale z pewnością dużo
taniej niż w sklepie stoi. U mnie w okolicy rolnik sprzedaje mleko z
dowozem własnym do domu, ale bierze 3 zyle za litr, więc ten na pewno nie
traci ;-)
--
pozdrawiam
Roman Tyczka
|