Data: 2018-05-14 15:57:55
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 14.05.2018 o 14:46, Jarosław Sokołowski pisze:
> d...@g...com napisały:
>
>> Skoro mleko/kefir mają domieszki chemiczne to jaki jest sens w dolewaniu
>> do 100 ml kefiru 900 ml mleka co 24h w celu otrzymania napoju o bardziej
>> szlachetnych walorach ? Przecież fermentacja nie powoduje że otrzymany
>> kefir ma lepszą jakość bo surowce są zanieczyszczone i to nie zanika.
> Przemysł mleczarski z reguły używa do fermentacji wyselekcjonowanych kultur,
> często opatentowanych. Jak już bakterie skończą swoje, robi się im kęsim
> kęsim w procesie pasteryzacji. A potem dodaje innych, żeby na opakowaniu
> można było napisać "zawiera żywe kultury bakteryjne". Ale to już statyści
> -- więc nie da się takiego samego produktu odtworzyć w domu (ani w firmie
> konkurencyjnej). W przypadku kefiru może nie zawsze tak jest, ale z jogurtem
> to już standard.
Na kefirze, który akurat mam w domu, są w składzie: żywe kultury
bakterii i drożdży kefirowych. Nie ocenię, czy to akurat te
odpowiedzialne za produkcję tegoż kefiru*, czy tylko dodane post factum.
W każdym razie jakieś wyspecjalizowane kefirowe są.
*bo sama kefiru robić nie będę, także uważam to za wyważanie otwartych
drzwi.
Ewa
|