Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kefir dobry na wszystko!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kefir dobry na wszystko!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 228


« poprzedni wątek następny wątek »


91. Data: 2018-05-19 09:10:47

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: d...@g...com szukaj wiadomości tego autora

On Friday, May 18, 2018 at 9:16:17 PM UTC+2, XL wrote:
> Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> > Pan Marcin Debowski napisał:
> >
> >>>> Wspomniałeś coś o DOMOWYCH mikroorganizmach. Nie z brudu to z czego?
> >>> Aha, kolejny wyznawca teorii, że każdy domowy mikroorganizm to wróg,
> >>> którego trzeba wytłuc domestosem, lizolem, napalmem...
> >> E-e. Znowu sie mylisz i to bardziej niż przypuszczasz.
> >
> > Po prostu czytam.
> >
> >>>> Kichasz w co gotujesz?
> >>> Nie, ale nie uważam, że otaczające nas drobnoustroje są brudem.
> >>
> >> No dobrze. To wyjasnisz wreszcie gdzie widzisz problem, czy to
> >> zwyczajnie niemozliwe bo tak sobie palnąłeś?
> >
> > Co jest "zwyczajnie niemożliwe"? Aha, robienie kefiru. Nie, nie jest
> > niemożliwe, nie uważam tak. Wcześniej też nigdy podobnych rzeczy nie
> > sugerowałem, a już zwłaszcza nie "tak sobie palnąłem".
> >
> >>>> No ale generalnie akceptujesz fakt, że amatorski świat warzenia piwa
> >>>> może wykraczać poza krąg Twoich znajomych i niekonieczie składa się
> >>>> on z ludzi, którzy nie radzą sobie w tym temacie?
> >>> Nie akceptuję. Jeśli takie hobby, to rozumiem. Ale są rzeczy, które
> >>> robione w domu zawsze wyjdą gorzej niż by mogły. Są też takie, z którymi
> >>> jest odwrotnie -- lepiej więc zająć się nimi.
> >>
> >> I w Twoim przypadku jest to piwo i kefir. Rozumiem, ale to nie znaczy,
> >> że jest to prawda uniwersalna.
> >
> > Po prostu stwierdzenie faktu.
> >
> >>>> No gratulacje. A ta grupa i ta dyskusja jest od prezentowania
> >>>> chwalebnych wyczynów kulinarnych? Rozwiniesz?
> >>>
> >>> Ta grupa jest od różnych rzeczy. Od takich też -- każdy może tu swoje
> >>> piwo chwalić.
> >>
> >> No to skąd przypuszczenie, że którakolwiek z wypowiedzi w tym temacie
> >> to było chwalenie się zrobieniem kefiru?
> >
> > Chwalenie się zrobieniem piwa.
> >
> >>>> Serio? Ziarna kefirowe można kupić. Można przechowywac suche bardzo
> >>>> długo. Można też wziąć co dostępne w handlu i użyć jako zaczynu.
> >>>> Nadal ma się kontrole nad procesem. Nadal można użyć lepszego mleka.
> >>> Można też kupić mleczarnię.
> >> No pewnie, ale większość osób poradzi sobie sama ze robieniem z ziaren.
> >
> > Co zdolniejsi obejdą się bez ziaren, wystarczy im nieumyta butelka.
> >
> >>>> Wiesz, prawdę mówiąc to trzeba mieć solidny tupet. Ani nie wiesz jak
> >>>> mi co wychodzi bo niby skąd, ani sam nie masz żadnego konkretnego
> >>>> doświadczenia w tym o czym się wypowiadasz, a praktycznie każdy akapit
> >>>> to próba wbicia szpili.
> >>>
> >>> Wiem, już, że piwo wychodzi dobre. Chwali się, gdy ktoś chce z uśmiechem
> >>> wypić piwo, którego sobie nawarzył.
> >>
> >> Nie wygląda. Ale wciąż mam nadzieje, że jednak opowiesz coś o tych
> >> domowy (przyjaznych?) mikroorganizmach tak istotnych przy domowym
> >> wyrobie kefiru.
> >
> > Trzeba zajrzeć do archiwów, dość takich opowieści było przez ostatnie lata.
> >
>
> Szkoda, że teraz króluje tu jedynie malkontenctwo i czepialstwo wobec tych,
> którym cokolwiek jeszcze się chce, którzy coś jeszcze robią, jeszcze walczą
> o to, aby pojęcie ,,jedzenie" zachowało desygnat jeszcze choć parę lat.
> Po nich już tylko potop.
> Żarcia.
>
> --
> XL

Potopu nie będzie.
Z mojego kefiru zrobił się musujący kumys.

Co będzie za kilka dni jak jeszcze postoi w cieple ?
Pewnie kompost ?))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

92. Data: 2018-05-19 10:39:12

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

<d...@g...com> wrote:

> Potopu nie będzie.
> Z mojego kefiru zrobił się musujący kumys.
> Co będzie za kilka dni jak jeszcze postoi w cieple ?
> Pewnie kompost ?))

Jak z każdego białka przechowywanego w cieple.

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


93. Data: 2018-05-19 12:22:09

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pan Marcin Debowski napisał:

>>>> Ta grupa jest od różnych rzeczy. Od takich też -- każdy może
>>>> tu swoje piwo chwalić.
>>>
>>> No to skąd przypuszczenie, że którakolwiek z wypowiedzi w tym
>>> temacie to było chwalenie się zrobieniem kefiru?
>>
>> Chwalenie się zrobieniem piwa.
>
> Uhm. Bo napisałem, że mi wyszło, podczas gdy niestety kolegom nie?
> <Jarosław mode on>
> A więc niska zazdrość.
> <Jarosław mode off>

Pisałem o faktach. Nie lubię domowego piwa. Jeśli kogoś obchodzi
Drugi Człowiek, to fakt taki ma dla niego znaczenie poznawcze.
Gdy jest skupiony na swojej osobie, wszystko odbiera jako atak.

Są też fakty od dawna dobrze znane i poznane. Choćby taki, że ludzie
przez tysiąclecia warzyli piwo. Po domach, dworach, mniejszych czy
większych browarach. Warzyli podobnie, ale wychodziło im czasem
lepiej, czasem gorzej. Dopiero sto czy dwieście lat temu, zatem
stosunkowo niedawno, piwowarstwo weszło na wyższy stopień rozwoju.
Ale ten nowoczesny proces jest nie do odtworzenia w domowych warunkach.

Piłem dobrze uwarzone piwo. Uwarzone w domu, po staremu. Takie, któremu
nic nie można zarzucić. No ale cóż: ja nie lubię domowego piwa. Wypić
wypiję, jeśli częstują. To tak jakby podróż do średniowiecza, a ja lubię
podróże i korzystam z każdej okazji. Ale sam się za warkę nie zabiorę, bo
nie da się nastawić dwóch szklanek, a więcej mi nie potrzeba dla zaznania
egzotyki.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


94. Data: 2018-05-19 13:27:17

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> Pan Marcin Debowski napisał:
>
>>>>> Ta grupa jest od różnych rzeczy. Od takich też -- każdy może
>>>>> tu swoje piwo chwalić.
>>>>
>>>> No to skąd przypuszczenie, że którakolwiek z wypowiedzi w tym
>>>> temacie to było chwalenie się zrobieniem kefiru?
>>>
>>> Chwalenie się zrobieniem piwa.
>>
>> Uhm. Bo napisałem, że mi wyszło, podczas gdy niestety kolegom nie?
>> <Jarosław mode on>
>> A więc niska zazdrość.
>> <Jarosław mode off>
>
> Pisałem o faktach. Nie lubię domowego piwa. Jeśli kogoś obchodzi
> Drugi Człowiek, to fakt taki ma dla niego znaczenie poznawcze.
> Gdy jest skupiony na swojej osobie, wszystko odbiera jako atak.
>
> Są też fakty od dawna dobrze znane i poznane. Choćby taki, że ludzie
> przez tysiąclecia warzyli piwo. Po domach, dworach, mniejszych czy
> większych browarach. Warzyli podobnie, ale wychodziło im czasem
> lepiej, czasem gorzej. Dopiero sto czy dwieście lat temu, zatem
> stosunkowo niedawno, piwowarstwo weszło na wyższy stopień rozwoju.

Tylko i wyłącznie techn(olog)icznego.
I też nie zawsze wychodzi OK. Jedyny postęp tutaj to możliwości ilościowe.

> Ale ten nowoczesny proces jest nie do odtworzenia w domowych warunkach.

A po cholerę?

>
> Piłem dobrze uwarzone piwo. Uwarzone w domu, po staremu. Takie, któremu
> nic nie można zarzucić. No ale cóż: ja nie lubię domowego piwa.

Więc i nie możesz ocenić, które jest ,,dobrze uwarzone".

> Wypić
> wypiję, jeśli częstują. To tak jakby podróż do średniowiecza, a ja lubię
> podróże i korzystam z każdej okazji. Ale sam się za warkę nie zabiorę, bo
> nie da się nastawić dwóch szklanek, a więcej mi nie potrzeba dla zaznania
> egzotyki.
>

I z tego powodu deprecjonujesz czyjeś starania. Uhm.

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


95. Data: 2018-05-19 14:47:11

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Trybun <c...@j...ru> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2018-05-17 o 12:37, XL pisze:
>
>> To nie jest odpowiedź. Piszesz o jakimś dobroczynnym oddziaływaniu,
>> jednak trudno zdefiniować tą dobroczynność.
> Może Tobie trudno - ja wiem, jakie są walory.

No.. jakie?

>
>> Dość powiedzieć - każdy lud przed rozpoczęciem hodowli zwierząt
>> mlecznych. Jasne że ta hodowla pomaga wyeliminować zjawisko głodu, ale
>> czy naprawdę jest jakimś wysoko pożądanym rodzajem pożywienia ze względu
>> na walory odżywcze?
>>
>>
> Bardzo pożądanym. Szczególnie mleko przetworzone - na mleko zsiadłe,
> jogurt, kefir, twarogi i sery - jest świetnym źródłem pełnowartościowego
> białka zwierzęcego.
>

E tam. Ci co nie spożywają w niczym nie ustępują tym spożywającym. A np.
tacy nie spożywający mięska, już pod paroma względami ustępują tym
spożywającym..

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


96. Data: 2018-05-19 14:48:08

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Trybun <c...@j...ru> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2018-05-17 o 12:40, XL pisze:
> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>> W dniu 2018-05-16 o 19:37, XL pisze:
>>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>>> W dniu 2018-05-14 o 12:28, d...@g...com pisze:
>>>>> Przecież cena kefir/mleko jest praktycznie jednakowa, dostępność
>>>>> jednakowa, a jeżeli chce się produkować codziennie to i tak trzeba mieć z
czego....
>>>>>
>>>>> Jaki jest sens w wyważaniu otwartych drzwi ?
>>>>>
>>>>>
>>>> Można recepturę zmienić pod swój smak..
>>> Choćby.
>>> I stan dojrzałości skrzepu - czyli właśnie smak.
>>>
>>>> W tych ze sklepu nie ma żadnego
>>>> wyboru.
>>> Na pewno ani jedno-, ani dwu-, ani trzydniowego tam się nie uświadczy.
>>> Tylko przyduszone szczelnym zamknięciem przekwaszone grudkowate coś.
>>>
>>>
>>>
>> No właśnie, a wiec wbrew logice jednak warto.
> Wbrew logice? To właśnie logika mówi, że warto.

Cena podobno taka sama, smak - to już jest rzecz indywidualna. Logika
mówi że nie warto.

>
>> Ktoś by równie dobrze mógł
>> powiedzieć że skarpet ręcznie też się nie opłaca robić, a jednak komu
>> warto to warto.
>>
>>
> Nikt nikomu nie zabrania noszenia powszechnej chińszczyzny. Pozostałych
> może być kiedyś stać na recznie robione skarpety z wełny alpaki...
>

Jaki z tego morał?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


97. Data: 2018-05-19 14:59:50

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-05-17 o 12:37, XL pisze:
>>
>>> To nie jest odpowiedź. Piszesz o jakimś dobroczynnym oddziaływaniu,
>>> jednak trudno zdefiniować tą dobroczynność.
>> Może Tobie trudno - ja wiem, jakie są walory.
>
> No.. jakie?

http://biotechnologia.pl/biotechnologia/tajemniczy-g
rzybek-tybetanski-czym-naprawde-jest-i-jakie-sa-pods
tawy-jego-skutecznosci,16578

http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kefir-w
artosci-odzywcze-i-wlasciwosci-zdrowotne_44738.html

https://tylkomedycyna.pl/wiadomosc/7-korzysci-wynika
jacych-z-picia-kefiru


>
>>
>>> Dość powiedzieć - każdy lud przed rozpoczęciem hodowli zwierząt
>>> mlecznych. Jasne że ta hodowla pomaga wyeliminować zjawisko głodu, ale
>>> czy naprawdę jest jakimś wysoko pożądanym rodzajem pożywienia ze względu
>>> na walory odżywcze?
>>>
>>>
>> Bardzo pożądanym. Szczególnie mleko przetworzone - na mleko zsiadłe,
>> jogurt, kefir, twarogi i sery - jest świetnym źródłem pełnowartościowego
>> białka zwierzęcego.
>>
>
> E tam. Ci co nie spożywają w niczym nie ustępują tym spożywającym. A np.
> tacy nie spożywający mięska, już pod paroma względami ustępują tym
> spożywającym..

Nie startuję w ww. zawodach. Ale jeśli ktoś tylko po to ma robić kefir, to
może lepiej niech go kupuje.

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


98. Data: 2018-05-19 15:06:02

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-05-17 o 12:40, XL pisze:
>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>> W dniu 2018-05-16 o 19:37, XL pisze:
>>>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>>>> W dniu 2018-05-14 o 12:28, d...@g...com pisze:
>>>>>> Przecież cena kefir/mleko jest praktycznie jednakowa, dostępność
>>>>>> jednakowa, a jeżeli chce się produkować codziennie to i tak trzeba mieć z
czego....
>>>>>>
>>>>>> Jaki jest sens w wyważaniu otwartych drzwi ?
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Można recepturę zmienić pod swój smak..
>>>> Choćby.
>>>> I stan dojrzałości skrzepu - czyli właśnie smak.
>>>>
>>>>> W tych ze sklepu nie ma żadnego
>>>>> wyboru.
>>>> Na pewno ani jedno-, ani dwu-, ani trzydniowego tam się nie uświadczy.
>>>> Tylko przyduszone szczelnym zamknięciem przekwaszone grudkowate coś.
>>>>
>>>>
>>>>
>>> No właśnie, a wiec wbrew logice jednak warto.
>> Wbrew logice? To właśnie logika mówi, że warto.
>
> Cena podobno taka sama,

Nie robię kefiru (jogurtu, twarogu, serów twardych dojrzewających, wędlin,
wędzonek, konserw mięsnych i warzywnych - itd.) z oszczędności.
Niekoniecznie wychodzi to taniej, ale nie jest moim celem oszczedność,
tylko zdrowie.

> smak - to już jest rzecz indywidualna. Logika
> mówi że nie warto.

TWOJA.
Moja krzyczy, że warto.


>
>>
>>> Ktoś by równie dobrze mógł
>>> powiedzieć że skarpet ręcznie też się nie opłaca robić, a jednak komu
>>> warto to warto.
>>>
>>>
>> Nikt nikomu nie zabrania noszenia powszechnej chińszczyzny. Pozostałych
>> może być kiedyś stać na recznie robione skarpety z wełny alpaki...
>>
>
> Jaki z tego morał?
>
>

Tylko nieliczni doceniają to, co dobre. Dla pozostałych jest ,,kefir" na
sklepowej półce.

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


99. Data: 2018-05-20 10:10:14

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> szukaj wiadomości tego autora

On 2018-05-19, Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> Pan Marcin Debowski napisał:
>
>>>>> Ta grupa jest od różnych rzeczy. Od takich też -- każdy może
>>>>> tu swoje piwo chwalić.
>>>>
>>>> No to skąd przypuszczenie, że którakolwiek z wypowiedzi w tym
>>>> temacie to było chwalenie się zrobieniem kefiru?
>>>
>>> Chwalenie się zrobieniem piwa.
>>
>> Uhm. Bo napisałem, że mi wyszło, podczas gdy niestety kolegom nie?
>> <Jarosław mode on>
>> A więc niska zazdrość.
>> <Jarosław mode off>
>
> Pisałem o faktach. Nie lubię domowego piwa. Jeśli kogoś obchodzi
> Drugi Człowiek, to fakt taki ma dla niego znaczenie poznawcze.
> Gdy jest skupiony na swojej osobie, wszystko odbiera jako atak.

Ponieważ Ty nie lubisz, co zdaje się deklarujesz w tym wątku po raz
pierwszy, to czyni to ze mnie osobę skupioną na sobie, a sam temat jak
rozumiem chyba tabu. Twoje święte prawo nie lubić. Nie oznacza, że inni
nie lubią i że im nie wychodzi. Zamiast odnieść się merytorycznie do
prostych pytań (o kefir) od początu lawitrujesz i unikasz odpowiedzi bez
cienia konkretów. To żaden wstyd przyznać, że się palnęło. Dużo większy
brnąć szukając tematów zastępczych. Szkoda czasu na takie dyskusje.

--
Marcin

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


100. Data: 2018-05-20 20:25:45

Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> wrote:
> On 2018-05-19, Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
>> Pan Marcin Debowski napisał:
>>
>>>>>> Ta grupa jest od różnych rzeczy. Od takich też -- każdy może
>>>>>> tu swoje piwo chwalić.
>>>>>
>>>>> No to skąd przypuszczenie, że którakolwiek z wypowiedzi w tym
>>>>> temacie to było chwalenie się zrobieniem kefiru?
>>>>
>>>> Chwalenie się zrobieniem piwa.
>>>
>>> Uhm. Bo napisałem, że mi wyszło, podczas gdy niestety kolegom nie?
>>> <Jarosław mode on>
>>> A więc niska zazdrość.
>>> <Jarosław mode off>
>>
>> Pisałem o faktach. Nie lubię domowego piwa. Jeśli kogoś obchodzi
>> Drugi Człowiek, to fakt taki ma dla niego znaczenie poznawcze.
>> Gdy jest skupiony na swojej osobie, wszystko odbiera jako atak.
>
> Ponieważ Ty nie lubisz, co zdaje się deklarujesz w tym wątku po raz
> pierwszy, to czyni to ze mnie osobę skupioną na sobie, a sam temat jak
> rozumiem chyba tabu. Twoje święte prawo nie lubić. Nie oznacza, że inni
> nie lubią i że im nie wychodzi. Zamiast odnieść się merytorycznie do
> prostych pytań (o kefir) od początu lawitrujesz i unikasz odpowiedzi bez
> cienia konkretów. To żaden wstyd przyznać, że się palnęło. Dużo większy
> brnąć szukając tematów zastępczych. Szkoda czasu na takie dyskusje.
>

Czy swoje piwo pasteryzujesz? Jeśli tak, to jakie jest lepsze w smaku -
pasteryzowane, czy nie? Jak znosisz (a raczej Twoj układ pokarmowy)
niepasteryzowane?
Sama dawno bym zaczęła jeszcze i piwo robić, dla męża, bo skoro już i sery
podpuszczkowe dojrzewające, i wędzonki robię i wychodzą, to czemu nie piwo
- ale on nie może pić niepasteryzowanego.
To jak z tym piwem?


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 9 . [ 10 ] . 11 ... 20 ... 23


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Podróby arbuzów.
Niehandlowna niedziela ?
Taro.
Co w zielonym koprze piszczy?
baranina jagnięcina

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

To.
Gruszkami zasypanam!
Arszenik w ryzu
jabłka
Moje kuchenne ,,teorie" ?

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X