Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kefir dobry na wszystko! Re: Kefir dobry na wszystko!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kefir dobry na wszystko!



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeder.erje.net!1.eu.feeder.erje.net!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed7.news.xs
4all.nl!85.12.16.70.MISMATCH!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!pee
r03.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neost
rada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostr
ada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
References: <e...@g...com>
<a...@g...com>
<5af96de2$0$31362$65785112@news.neostrada.pl>
<9...@g...com>
Organization: : : :
Date: Mon, 14 May 2018 14:46:52 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.4-2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 17
NNTP-Posting-Host: 77.253.217.116
X-Trace: 1526302012 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 611 77.253.217.116:58486
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 1757
X-Received-Body-CRC: 3704884335
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380474
Ukryj nagłówki

d...@g...com napisały:

> Skoro mleko/kefir mają domieszki chemiczne to jaki jest sens w dolewaniu
> do 100 ml kefiru 900 ml mleka co 24h w celu otrzymania napoju o bardziej
> szlachetnych walorach ? Przecież fermentacja nie powoduje że otrzymany
> kefir ma lepszą jakość bo surowce są zanieczyszczone i to nie zanika.

Przemysł mleczarski z reguły używa do fermentacji wyselekcjonowanych kultur,
często opatentowanych. Jak już bakterie skończą swoje, robi się im kęsim
kęsim w procesie pasteryzacji. A potem dodaje innych, żeby na opakowaniu
można było napisać "zawiera żywe kultury bakteryjne". Ale to już statyści
-- więc nie da się takiego samego produktu odtworzyć w domu (ani w firmie
konkurencyjnej). W przypadku kefiru może nie zawsze tak jest, ale z jogurtem
to już standard.

--
Jarek

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.05 Akarm
14.05 FEniks
14.05 d...@g...com
14.05 Akarm
14.05 d...@g...com
15.05 Roman Tyczka
15.05 Akarm
15.05 Roman Tyczka
15.05 Akarm
15.05 Nuel
15.05 Marcin Debowski
15.05 Roman Tyczka
15.05 Roman Tyczka
15.05 Akarm
15.05 Jarosław Sokołowski
Margaryny antycholesterolowe
Bitki wołowe
Co w foliowanych sałatach piszczy?
sok z buraków
Jaja z larwami w Auchanie
kurczaki zagrodowe a klatkowe
Kefir dobry na wszystko!
Podróby arbuzów.
Niehandlowna niedziela ?
Taro.
Co w zielonym koprze piszczy?
baranina jagnięcina
Co w chlebie piszczy?
świąteczne ciasto bergamotkowe
Petycja o likwidację Ministerstwa Zdrowia
Protest w Sejmie.
Pojebani mężczyźni
Bouba czy Kiki?
Rozpoznanie
Australijska droga to jedyna droga!
Darmozjadanie Europy.
O to to!
Rządy idiotów.
Wojna?
Margaryny antycholesterolowe
"Sprawa Sokala" i dno intelektualistów.
"Przerywanie" owoców
Filtr do oczyszczacza - samoróbka
Nie róbmy bożka z rodziny
Ślub księcia.


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X