Re: Kefir dobry na wszystko! - Grupy dyskusyjne w Senior.pl
Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kefir dobry na wszystko! Re: Kefir dobry na wszystko!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kefir dobry na wszystko!



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeder.erje.net!1.eu.feeder.erje.net!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed7.news.xs
4all.nl!85.12.16.70.MISMATCH!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!pee
r03.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neost
rada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostr
ada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
References: <e...@g...com>
<a...@g...com>
<5af96de2$0$31362$65785112@news.neostrada.pl>
<9...@g...com>
Organization: : : :
Date: Mon, 14 May 2018 14:46:52 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.4-2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 17
NNTP-Posting-Host: 77.253.217.116
X-Trace: 1526302012 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 611 77.253.217.116:58486
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 1757
X-Received-Body-CRC: 3704884335
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380474
Ukryj nagłówki

d...@g...com napisały:

> Skoro mleko/kefir mają domieszki chemiczne to jaki jest sens w dolewaniu
> do 100 ml kefiru 900 ml mleka co 24h w celu otrzymania napoju o bardziej
> szlachetnych walorach ? Przecież fermentacja nie powoduje że otrzymany
> kefir ma lepszą jakość bo surowce są zanieczyszczone i to nie zanika.

Przemysł mleczarski z reguły używa do fermentacji wyselekcjonowanych kultur,
często opatentowanych. Jak już bakterie skończą swoje, robi się im kęsim
kęsim w procesie pasteryzacji. A potem dodaje innych, żeby na opakowaniu
można było napisać "zawiera żywe kultury bakteryjne". Ale to już statyści
-- więc nie da się takiego samego produktu odtworzyć w domu (ani w firmie
konkurencyjnej). W przypadku kefiru może nie zawsze tak jest, ale z jogurtem
to już standard.

--
Jarek

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.05 Akarm
14.05 FEniks
14.05 d...@g...com
14.05 Akarm
14.05 d...@g...com
15.05 Roman Tyczka
15.05 Akarm
15.05 Roman Tyczka
15.05 Akarm
15.05 Nuel
15.05 Marcin Debowski
15.05 Roman Tyczka
15.05 Roman Tyczka
15.05 Akarm
15.05 Jarosław Sokołowski
Cytrynowe przetwarzanie.
Urodzaj ?
Mięso ze sklepu...
Precz z aluminiowymi formami!
Prosecco
Reklama pomidorów z Lidl
Ciasto
Ale mleko!
Ale jajo!
Ciasto rzadkie na naleśniki
Ciasto rzadkie na naleśniki
Kara za oszukiwanie na maśle
Boki zrywać po sobocie ?
Mój przysmak nad przysmaki :-)
Nowoczesne nie znaczy lepsze!
Zdrajcom Polski mówimy WON!
Cytrynowe przetwarzanie.
Urodzaj ?
Antrovis
Skandaliczna niedopuszczalność zabijania
cięcie jabłoni po owocowaniu?
Konstytucja czy ewangelia
Mięso ze sklepu...
jak zabezpieczyć jabłka
Dlaczego teflon sie zle myje?
piękny pogrzeb
Rynsztok w trzecim pokoleniu.
Precz z aluminiowymi formami!
W kasie państwowej widać dno
Prosecco


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X