Data: 2018-05-14 14:46:52
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
d...@g...com napisały:
> Skoro mleko/kefir mają domieszki chemiczne to jaki jest sens w dolewaniu
> do 100 ml kefiru 900 ml mleka co 24h w celu otrzymania napoju o bardziej
> szlachetnych walorach ? Przecież fermentacja nie powoduje że otrzymany
> kefir ma lepszą jakość bo surowce są zanieczyszczone i to nie zanika.
Przemysł mleczarski z reguły używa do fermentacji wyselekcjonowanych kultur,
często opatentowanych. Jak już bakterie skończą swoje, robi się im kęsim
kęsim w procesie pasteryzacji. A potem dodaje innych, żeby na opakowaniu
można było napisać "zawiera żywe kultury bakteryjne". Ale to już statyści
-- więc nie da się takiego samego produktu odtworzyć w domu (ani w firmie
konkurencyjnej). W przypadku kefiru może nie zawsze tak jest, ale z jogurtem
to już standard.
--
Jarek
|