Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Adam Majtyka <m...@s...pekao.com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: sos do makaronu, mniam mniam
Date: Thu, 13 Sep 2001 13:11:22 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <3...@s...pekao.com.pl>
Reply-To: m...@s...pekao.com.pl
NNTP-Posting-Host: adam.pbks.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.tpi.pl 1000379486 5671 195.205.33.204 (13 Sep 2001 11:11:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Sep 2001 11:11:26 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Windows NT 5.0; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:68274
Ukryj nagłówki
witam!
podpatrzylem ostatnio cos co mi bardzo posmakowalo (pewnie odkrywam
ameryke, ale trudno)
dodatkowo nie znalazlem tego na witrynie makarony, wiec podaje.
prosze o sprostowanie jesli powinno byc inaczej ... ale w tej wersji tez
jest super smaczne
czas przygotowania: 20 min max
makaron kokardki - przygotowac al dente (normalka)
sos:
porcja sosu dla 0.5 kg makaronu (suchej masy ;) )
3-4-5 cebule (lub wiecej, jak kto lubi) drobno posiekane podsmazamy na
oliwie
dodajemy drobno posiekane pare zabkow czochu i podsmazamy dalej
posiekana natka pietruchy (tym wiecej im wiecej czochu - ja daje peczek)
wrzucamy dwie odsaczone puszki tunczyka (tego w zalewie naturalnej),
dobrze rozdrobinic
dodajemy dwie kwasne smietany (np kesem), mieszamy
dalej , 2 lub 3 lyzeczki curry, bialy pieprz i sol do smaku
odcedzony, goracy makaron mieszamy z sosem - pycha
pozdrawiam
ps co jeszcze fajnego (nie koniecznie z duza iloscia miecha) mozna
zrobic z curry - bo mam cala paczke i gdyby nie ten podpatrzony sosik to
pewnie nigdy bym jej nie otworzyl ...
|