Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "IN_" <izanin@WYTNIJ_TOwp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: surowa ryba - co zamiast lososia
Date: Wed, 1 Dec 2004 14:35:44 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <cokhfi$rje$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: plsnt.snt.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1101908274 28270 212.160.155.101 (1 Dec 2004 13:37:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 1 Dec 2004 13:37:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:223540
Ukryj nagłówki
Witam,
Grupe podczytuje sobie od dawna, choc rzadko mam okazje i czas wyprobowac
wasze przepisy.
Planuje jadlospis na Sylwestra, a ze nie bede miala zbyt wiele czasu na
stanie przy garach, szukam potraw prostych i szybkich a smacznych.
Wprawdzie dania bede raczej "polskie", ale przypomnialo mi sie w zwiazku z
tym jedno danko robione przez mojego Tate.
Uwielbiam je, ale niestety jadamy je teraz rzadko, a to ze wzgledu na
zabojcze ceny lososia. Kidys Tata pracowal w porcie i ta moja ulubiana rybke
mial od rybakow prawie za darmo... objadalam sie nia w ilosciach
nieprzyzwoitych.
A wiec Tata robil co takiego:
Surowego, swiezego lososia - prosto z polowu, kroil w kostke dosc spora.
Wrzucal do misek razem z duza iloscia cebuli pokrojonej w plastry-krazki,
dodawal cale zabki czosnku, pieprz zielony w ziarnach w ilosci bardzo duzej,
i zalewal to oliwa z oliwek wymieszana z duza iloscia cytryny. Nie pamietam
czy solil czy tez to naturalnie slone wychodzilo. Takie cos przykrywal i
wstawial do lodowki. Po jakims czasie - nie pamietam czy po dniu, dwoch czy
tez czterech, bylo gotowe do jedzenia. Ryba blakla, byla krucha jak po
ugotowaniu... Pyszne, moglam sie tym objadac.
Coz, dla siebie moge cos takiego przyrzadzic....Ale dla 15-20 osob... coz,
dosc drogo by wyszlo, a wiem ze nie zadowoli moich gosci ilosc tylko "na
zabek'.
I zaczelam sie zastanawiac czy tego lososia nie da sie czyms zastapic? Moze
jakas inna rybka do tego sie nada?
Jak myslicie?
Pzdr,
IN_
|