Data: 2001-09-15 11:38:32
Temat: suszone pomidory
Od: "Katarzyna T. Nowak" <k...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sa w hipermarketach, a szef kuchni Amarone, b dobrej wloskiej restauracji
robi tak:
Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron spaghetti grubość numer 5, suszone pomidory (hipermarket), liscie
szpinaku i ser Grana Padano, oliwa.
Szpinak wrzucic do wrzatku na kilka sekund. Potem od razu do zimnej wody,
mozna dodać lodu, by zachował zielony kolor. Wycisnac z wody, pokroic, ale
nie za cienko. Na oliwe wrzucic szpinak, ostra czerwona papryczke (czuszke),
pol zabka czosnku, pomidory. W miedzyczasie ugotowac spaghetti. Ugotowane
(nie hartować wodą!) Wrzucic na patelnie do szpinaku. Całosc na talerzu
posypac startym serem Grana Padano. Można go zastąpic parmezanem, ale tez
oryginalnym (byle nie tym, co sprzedaja w torebkach w sklepach).
|