| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-11-21 19:39:52
Temat: suszone rybkihttp://www.skorzewo.pl/suszone-rybki-19-11-2010
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-11-21 20:55:39
Temat: Re: suszone rybki
Użytkownik "taurus" <a...@e...pl> napisał w wiadomości
news:icbsto$am5$2@mx1.internetia.pl...
> http://www.skorzewo.pl/suszone-rybki-19-11-2010
W znajomym barze sprzedają suszone ramiona
kalmarów. Ale mnie nie smakowały.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-11-21 22:03:42
Temat: Re: suszone rybki"taurus" <a...@e...pl> wrote in message
news:icbsto$am5$2@mx1.internetia.pl...
| http://www.skorzewo.pl/suszone-rybki-19-11-2010
Klasyka i smak dzieciństwa - zawsze drobne rybki się suszyło :)
Bożena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-11-22 04:11:19
Temat: Re: suszone rybki
"Bożena" <n...@g...com> wrote in message
news:icc4vo$eq1$1@news.onet.pl...
> "taurus" <a...@e...pl> wrote in message
> news:icbsto$am5$2@mx1.internetia.pl...
> | http://www.skorzewo.pl/suszone-rybki-19-11-2010
>
> Klasyka i smak dzieciństwa - zawsze drobne rybki się suszyło :)
>
> Bożena
Albo przerabiało na zupę (typu "ucha") lub kotlety i pulpety z mielonych.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-11-22 14:47:19
Temat: Re: suszone rybkiW dniu 2010-11-22 05:11, Panslavista pisze:
> Albo przerabiało na zupę (typu "ucha") lub kotlety i pulpety z mielonych.
U nas na kotlety przeznaczało sie głównie uklejki, z kolegą w podstawówce
potrafilismy na wędke
złapac po 300szt dziennie, a pozniej babcia wrzucała do maszynki do mięsa
Masz moze jakis sprawdzony przepis na uchę? Od dawna chciałem spróbować
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-11-22 15:55:22
Temat: Re: suszone rybkiKupiłem takie coś na Ukrainie jako takie rybne chipsy do piwa.
FAK! Po otwarciu jest taka kefa, że aż nogi wygina ;)
Trzeba być prawdziwym "hardkorem" albo po kilku głębdszych chyba, totalny
biohazard!
Na wszelki wypadek trzymam zamrożoną jedną paczkę, jak mi kto podpadnie to
mu zainstaluję taką "niespodziankę" pod tapicerką.
P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-11-27 23:05:55
Temat: Re: suszone rybki
Zupa rybna jest UCHĄ gdy popija się ją gorzałką:)
ucha Rostov
Składniki:
600-800 g okoń,płoć,karp
600 g ziemniaków
1 cebula
350 g pomidorów
2 łyżki oleju
1 liść laurowy
10 ziaren pieprzu
1 pęczek pietruszki
kilka liści zielonych selera
2-3 łyżki kopereku i pietruszki
sól do smaku.
Skórę i kości ryb gotować przez 30 minut w 2,25 litra lekko osolonej wodzie.
Ziemniaki pokroić w kostkę, drobno posiekać i zalać przelanym rosółem przez
sito. Dodać pietruszkę i seler i gotować przez kolejne 20-25 minut. 10 minut
przed końcem gotowania dodać przygotowane kawałki okonia, pomidory krojone,
liść
laurowy i ziarenka pieprzu i gotować zupę na małym ogniu. Wyjąć pęczek
pietruszki i selera i dodać 2 łyżki oleju. Koperek i natkę pietruszki drobno
posiekać i posypać zupę.
taurus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-11-27 23:48:38
Temat: Re: suszone rybkiW dniu 2010-11-28 00:05, taurus pisze:
> Zupa rybna jest UCHĄ gdy popija się ją gorzałką:)
> ucha Rostov
>
> Składniki:
> 600-800 g okoń,płoć,karp
> 600 g ziemniaków
> 1 cebula
> 350 g pomidorów
> 2 łyżki oleju
> 1 liść laurowy
> 10 ziaren pieprzu
> 1 pęczek pietruszki
> kilka liści zielonych selera
> 2-3 łyżki kopereku i pietruszki
> sól do smaku.
A masz może jakiś sprawdzony przepis na halaszle? Chodzą mi po głowie :)
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-11-28 22:51:37
Temat: Re: suszone rybkiTo od moich znajomych.
Szegedi halászlé z regionu CISY
Składniki
- 500 g (18 oz.) małych ryb
- 1 - 1.2 kg karp i inne duże ryby
- 1 duża cebula
- 1 łyżka stołowa lekko pikantnej papryki
- 1 / 2 papryki cherry
- zielony pieprz do smaku
- Sól
Sposób przygotowania
Krok 1
1. ryby obrać i umyć wraz z mleczem lub ikrą.
2. Odciąć głowę i ogon karpia i pociąć na 5 cm części. Oprószyć solą,
przykryć i odstawić do lodówki.
3. Ugotować małe ryby wraz z głową karpia i ogonem, siekaną cebulką i
tyle wody, aby zaledwie zakrywała ryby. Gotować na małym ogniu przez
godzinę, następnie przelać wywar przez durszlak.
Krok 2
1. Do wcześniej przygotowanego wywaru zupy, dodać 625 ml (2 1 / 2
szklanki) zimnej wody, solone plasterki ryb, mlecza i ikry, czerwoną papryką
i pieprzem, doprawić w razie potrzeby. Gotować na małym ogniu przez 10-15
minut, aż ryba się ugotuje.
Tauruss
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-11-28 23:05:19
Temat: Re: suszone rybkiSzegedi Halászlé (zupa rybna z Szeged)
4 porcje
2 filety średniej wielkości białej ryby, najlepiej słodkowodnych
1L wywaru z rybnych
1 szklanka soli kamiennej
2 białe cebule w plasterkach
1 pietruszka obrana i grubo pocięta
2 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki papryki węgierskiej ostrej
2 łyżki masła
600 ml białego wytrawnego wina
2 długie zielone chili, drobno krojone
100 g śmietany
2 łyżki mąki pszennej
1 żółtko
natka pietruszki kilka gałązek drobno posiekane,
chrupiący chleb jako dodatek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |