Data: 2003-05-14 13:17:03
Temat: szparagi - pytania poczatkujacego ;)
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
robilam dzis po raz pierwszy szparagi (w-wa, biale szparagi, peczek, 3,5 zł
choc niedawno kosztowaly jeszcze 5). oczywiscie na podstawie grupowego mixu
:)
zachwycona, ze juz wszystko wiem, a przede wszystkim wiem jakich bledow nie
popelaniac, wzielam sie za obieranie - swoja droga bardzo fajne, zwl. jesli
obiera sie obieraczka do warzyw :)
sprawdzilam ze szparagi mieciutkie sa po obraniu, latwe do przebicia
paznokciem - znaczy, ze najpewniej dobrze obrane.
no niestety... po ugotowaniu niektore mialy taka twardsza, lekko wloknista
warstwe, troche trudna do przegryzienia.... wiec chyba troche za cienko
obralam jednak :) nastepnym razem sprobuje jeszcze grubiej.
a teraz pytania:
- grubsze szparagi mialy dziury w srodku. znaczy wzdluz przez srodek byla
taka pusta jama, choc dosc mala. czy znaczy ze byly za stare/za grube?
- ze 3-4 sztuki byly natomiast gorzkawe w smaku, a dokladniej mowiac ich
glowki. dlaczego? co zrobic, zeby tego uniknac?
czy powodem moze byc to, ze gotowalam je na lerzaco (nie mam specjalnego
garnka) i akurat te stykaly sie z woda?
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|