« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-29 10:19:39
Temat: termoobieg - po co to jest?Moi drodzy
Mamy piekarnik z termoobiegiem od pol roku i zdalem sobie sprawe ze nie
uzywamy tej opcji.
Raz wlaczylismy i wszlo jakies łykowate paskudztwo zamiast pieczonych
zeberek.
przeczytalem instrukcje ale niestety nie znalazlem w niej informacji ani jak
to dziala ani po co sie tego uzywa. opis ktory znalazlem w sieci tez niwiele
mi pomogl:
"Termoobieg:
Wentylator wraz ze specjalną grzałką zapewniają utrzymanie wewnątrz komory
piekarnika równomiernej cyrkulacji gorącego powietrza, z możliwością
regulacji temperatury w zakresie 50 - 280C. Termoobieg umożliwia
przygotowywanie potraw na kilku poziomach równocześnie. Pieczenie w
strumieniu gorącego powietrza pozwala na obniżenie temperatury w piekarniku
oraz na skrócenie czasu wypieku, a przez to zmniejszenie zużycia energii.
System ten wpływa na zmniejszenie stopnia zabrudzenia komory piekarnika oraz
na polepszenie walorów smakowych potraw poprzez ograniczenie wypływu
tłuszczów i soków "
czy z tego wynika ze to dziala jak bardzo goraca suszarka do wlosów? I w
zwiazku z tym czy mozna uzyskac soczyste mieso? Ciast nie pieczemy.
musta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-29 10:35:51
Temat: Re: termoobieg - po co to jest?
Użytkownik "Musta" <mustaf[antyspam]a8@poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:coet42$rk7$1@news2.ipartners.pl...
> "Termoobieg:
>
> Wentylator wraz ze specjalną grzałką zapewniają utrzymanie wewnątrz
> komory
> piekarnika równomiernej cyrkulacji gorącego powietrza, z możliwością
^^^^^^^^^^^^
> regulacji temperatury w zakresie 50 - 280C. Termoobieg umożliwia
> przygotowywanie potraw na kilku poziomach równocześnie.
To jest najważniejsza funkcja termoobiegu. :)
Przy grzaniu grzałką górną/dolną otrzymujesz teoretycznie różną
temperaturę w zależności od odległości od grzałki.
--
spp
spp(na)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 10:52:21
Temat: Re: termoobieg - po co to jest?
Użytkownik "Musta" <mustaf[antyspam]a8@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:coet42$rk7$1@news2.ipartners.pl...
> przeczytalem instrukcje ale niestety nie znalazlem w niej informacji ani
jak
> to dziala ani po co sie tego uzywa. opis ktory znalazlem w sieci tez
niwiele
> mi pomogl:
hmm w sumie to co nizej zacytowales doskonale opisuje dzialanie
termoobieguu:)
> "Termoobieg:
> Wentylator wraz ze specjalną grzałką zapewniają utrzymanie wewnątrz komory
> piekarnika równomiernej cyrkulacji gorącego powietrza, z możliwością
> regulacji temperatury w zakresie 50 - 280C. Termoobieg umożliwia
> przygotowywanie potraw na kilku poziomach równocześnie. Pieczenie w
> strumieniu gorącego powietrza pozwala na obniżenie temperatury w
piekarniku
> oraz na skrócenie czasu wypieku, a przez to zmniejszenie zużycia energii.
> System ten wpływa na zmniejszenie stopnia zabrudzenia komory piekarnika
oraz
> na polepszenie walorów smakowych potraw poprzez ograniczenie wypływu
> tłuszczów i soków "
ja akurat stosuje za kazdym razem termoobieg i bardzo go sobie chwale,
piekarnik nagrzewa sie szybciej i wszystko piecze sie bardziej rownomiernie
bo gorace powietrze krazy w srodeczku... i w tym tkwi cala filozofia ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 10:59:12
Temat: Re: termoobieg - po co to jest?
Użytkownik "T0SIA" <t...@n...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:coev5l$98$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> ja akurat stosuje za kazdym razem termoobieg i bardzo go sobie chwale,
> piekarnik nagrzewa sie szybciej i wszystko piecze sie bardziej
rownomiernie
> bo gorace powietrze krazy w srodeczku... i w tym tkwi cala filozofia ;-)
A najlepiej wlaczyc termoobieg do szybkiego rozgrzania i po dojsciu do
temperatury optymalnej przelaczyc na żądana opcje - grill, opiekacz zy inne.
--
Leszek Grelak - Lesio5
I thought I was someone else, someone good.
Lou Reed - Perfect Day
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 11:17:17
Temat: Re: termoobieg - po co to jest?Użytkownik "Lesio5" <l...@w...pl> napisał w wiadomości
news:coevho$5iv$2@news.onet.pl...
>
> A najlepiej wlaczyc termoobieg do szybkiego rozgrzania i po dojsciu do
> temperatury optymalnej przelaczyc na żądana opcje - grill, opiekacz zy
> inne.
Chcac uzyc grilla uwazam za bezsensowne wlaczanie termoobiegu i nagrzewanie.
Nie ma po co. Grill ma osobna grzalke, ktora blyskawicznie sie nagrzewa.
--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 11:31:48
Temat: Re: termoobieg - po co to jest?
Użytkownik "Iwona_s" <i...@T...pl> napisał w wiadomości
news:cof0ac$45p$1@news.dialog.net.pl...
> Chcac uzyc grilla uwazam za bezsensowne wlaczanie termoobiegu i
> nagrzewanie. Nie ma po co. Grill ma osobna grzalke, ktora
> blyskawicznie sie nagrzewa.
Tak jak każda grzałka :).
A podgrzanie wnętrza piekarnika zwiększy jej skuteczność :)
--
spp
spp(na)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 12:04:08
Temat: Re: termoobieg - po co to jest?ja nie zabardzo rozumiem jak nadmuch goracego powietrza moze spowodowac ze
mieso bedzie bardziej soczyste?
czy na termoobiegu nalezy piec na nirzszych temperaturach?
musta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 12:23:49
Temat: Re: termoobieg - po co to jest?Użytkownik "spp" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cof255$b5a$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Iwona_s" <i...@T...pl> napisał w wiadomości
> news:cof0ac$45p$1@news.dialog.net.pl...
>
>> Chcac uzyc grilla uwazam za bezsensowne wlaczanie termoobiegu i
>> nagrzewanie. Nie ma po co. Grill ma osobna grzalke, ktora blyskawicznie
>> sie nagrzewa.
>
> Tak jak każda grzałka :).
> A podgrzanie wnętrza piekarnika zwiększy jej skuteczność :)
Ciagle uwazam, ze wczesniejsze nagrzewanie piekarnika przed uzyciem grilla
jest bezsensowna:)
--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 12:36:30
Temat: Re: termoobieg - po co to jest?Użytkownik "Musta" <mustaf[antyspam]a8@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
> Mamy piekarnik z termoobiegiem od pol roku i zdalem sobie sprawe ze nie
> uzywamy tej opcji.
> Raz wlaczylismy i wszlo jakies łykowate paskudztwo zamiast pieczonych
> zeberek.
A ja przede wszystkim uzywam termoobiegu.
Szybciej sie piekarnik nagrzewa, pieke w nizszej temp. i krocej :) - zuzywa
mniej pradu.
Moze dlatego wyszlo lykowate, ze ustawiles wyzsza temp.(do termoobiegu
wystarczy nizsza) i piekles w takim czasie jak pieczesz bez termoob. (z
termoob. piecze sie krocej).
> czy z tego wynika ze to dziala jak bardzo goraca suszarka do wlosów? I w
> zwiazku z tym czy mozna uzyskac soczyste mieso? Ciast nie pieczemy.
Soczyste mieso...hmm, najlepiej je obsmazyc (aby sie scielo) na patelni i
piec pod folia w nizszej temp.- pod koniec przyrumienic.
Ciasta rowniez pieke z termoob., ale w nizszej temp., np. drozdowe
155-160st., pod koniec na chwileczke zwiekszam do 180, aby przyrumienic.
--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 12:39:05
Temat: Re: termoobieg - po co to jest?Użytkownik "Iwona_s" <i...@T...pl> napisał w wiadomości
news:cof4u0$7h8$1@news.dialog.net.pl...
> A ja przede wszystkim uzywam termoobiegu.
Nie napisalam, ze z dolna plyta.
Sam termoob. dobry jest tez do odgrzewania potraw...
--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |