Data: 2004-05-23 16:00:44
Temat: udziec z indyka - chęć podzielenia si
Od: "mikado" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zrobiłem dziś pieczony udziec z indyka i wyszedł tak smaczny, że
postanowiłem się nim z Wami podzielić.
Wczoraj roztłukłem go przez pergamin i następnie do "środka" dałem sól,
pieprz biały, granulowany czosnek i majeranek, odrobinę bazylii. Zawinąłem i
skrępowałem grubą nicią. Następnie zastrzyki z sosu sojowego .(według
uważania). Na koniec posypałem vegetką i na noc do lodówki.
Dziś do piekarnika 180-200, sosem polewając często i gęsto. Po mniej więcej
2 godzinach zostawiłem go w ciepłym piecu. Potem zlałem sos i dodawszy
śmietany jogurtowej zredukowałem do sosu, w którym na pa telni porajane
plastry udźca doszły swej wartości.
Całośc podałem z ziemniakami tłuczonymi, sałatą i żurawiną. Pychotka - nic
się nie zostało.
mikado
|