« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-04 19:30:28
Temat: wątróbkaWitajcie!
Naszła mnie ochota na wątróbkę i tak się zastanawiam jakby ją tu
przyrządzić - hmm...
Co polecacie?
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-04 21:41:09
Temat: Re: wątróbka
Użytkownik "Ania" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dac2om$e3v$1@news.onet.pl...
> Witajcie!
>
> Naszła mnie ochota na wątróbkę i tak się zastanawiam jakby ją tu
> przyrządzić - hmm...
> Co polecacie?
>
> Ania
>
>
Zmielić drobno...właściwie to by należało ja przetzeć..
dować make jajko i smazyć takie placuszki..
podawać z żurawina..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-05 06:47:16
Temat: Re: wątróbkaUżytkownik Ania napisał:
> Witajcie!
>
> Naszła mnie ochota na wątróbkę i tak się zastanawiam jakby ją tu
> przyrządzić - hmm...
> Co polecacie?
a tak zwyczajnie oprószona mąką i przysmażona z cebulą i jabłkiem nie
mogłaby byc?
jak nie ...
to może j/w a potem do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiec?
(wtedy podaję z własnorecznie upieczonymi bułeczkami)
jednak wolę tę pierwszą wersję :) z patelni bardziej mi smakuje :)
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-05 06:55:03
Temat: Re: wątróbkaUżytkownik bella napisał:
sama sobie odpisuje .. :)
do tych z patelni podaję aronię albo porzeczkę.
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-05 07:02:14
Temat: Re: wątróbkaTo japoproszę o przepis na te bułeczki - pewnie są przepyszne - mniam.
Ania
Użytkownik "bella" <b...@a...pl.usunto> napisał w wiadomości
news:dad9ov$fqp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik Ania napisał:
> > Witajcie!
> >
> > Naszła mnie ochota na wątróbkę i tak się zastanawiam jakby ją tu
> > przyrządzić - hmm...
> > Co polecacie?
>
>
> a tak zwyczajnie oprószona mąką i przysmażona z cebulą i jabłkiem nie
> mogłaby byc?
> jak nie ...
> to może j/w a potem do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiec?
> (wtedy podaję z własnorecznie upieczonymi bułeczkami)
> jednak wolę tę pierwszą wersję :) z patelni bardziej mi smakuje :)
> --
> pozdrawiam serdecznie b.
> przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-05 07:14:06
Temat: Re: wątróbka
> to może j/w a potem do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiec?
> pozdrawiam serdecznie b.
Jak długo zapiekasz, w jakiej temperaturze?
Czy wątróbka nie twardnieje?
Pozdr. Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-05 07:41:48
Temat: Re: wątróbkaUżytkownik Aretkka napisał:
>
>>to może j/w a potem do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiec?
>
>
>>pozdrawiam serdecznie b.
>
>
> Jak długo zapiekasz, w jakiej temperaturze?
> Czy wątróbka nie twardnieje?
Jesli chodzi o buleczki to jutro wklepie, bo nie mam przy sobie przepisu.
A w piekarniku zapiekam tylko aż ser sie roztopi, nie zdąży stwardnieć.
termoobieg 170 st ..
Do naczynia wkładam gorącą wątróbkę. Jabłka dodają soczystości :)
(jabłka wrzucam pod koniec smażenia, pokrojone w plasterki)
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-07-05 10:08:11
Temat: Re: wątróbkaTradycyjnie podłączę mój przepis:
Watrobki drobiowe (ok. 40 dkg) umyc,
odsaczyc. Obtarzac porzadnie w mace zmieszanej z pieprzem (ma byc szara). Na
patelnie rzucic 5 dkg drobno posiekanej wedliny (byle nie jakis baton
drobiowy, mam na mysli w miare prawdziwa szynke, boczek, bekon...) Na
tluszczu tym (mozna dolac troche oleju) obsmazyc wartobki, na ostrym ogniu,
z dwoch stron. Odlozyc zdjete z patelni watrobki, na patelnie rzucic: albo
pokrajane w plasterki brzoskwinie (najlepiej z puszki albo baaaardzo
dojrzale), albo wypestkowane winogrona pociete na polowki. Owocow ma byc z
10-15 dkg. Pobaziac je w goracym tluszczyku (ogien na pol gwizdka) ze trzy
minuty. Zalac bulionem (1/2 kostki w pol szklanki wody albo pol szklanki
rosolu). Jak pobulka chwile, dowalic z powrotem watrobki. Sos ma zgestniec.
Calosc wykonania zajmuje nie wiecej niz pol godziny, ale... ludzie! co za
smak! Kapituluja najwytrwalsi przeciwnicy watrobki(z wyjatkiem wegetarian).
POzdrawiam
--
Margola Sularczyk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-07-05 16:11:54
Temat: Re: wątróbkaDnia 7/5/2005 8:47 AM,Użytkownik bella usiadł wygodnie i napisał:
> a tak zwyczajnie oprószona mąką i przysmażona z cebulą i jabłkiem nie
> mogłaby byc?
> jak nie ...
Dlaczego nie? Ja, przyznam się, z niechceniamisię, robię ostatnio
wątróbkę tak, że tytłam ją w mące, pieprzę, smażę na DUŻYM ogniu (bo ma
być _smażona_, a nie _duszona_) na oleju przez nie więcej niż 5 minut.
Króciutko. Potem na talerzu posolić i finito. Mi bardzo smakuje.
Krusz.
--
Kruszyna
GG 3084947
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-07-06 19:39:40
Temat: Re: wątróbka
Użytkownik "Ania" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dac2om$e3v$1@news.onet.pl...
> Witajcie!
>
> Naszła mnie ochota na wątróbkę i tak się zastanawiam jakby ją tu
> przyrządzić - hmm...
> Co polecacie?
>
>
Jako że sezon g(o)ryllowy, polecam na grilla rzucić szaszłyki!
przepychta:
- wtróbkę drobiową podzielić na 3 kawałki
- boczuś
- papryka
- cebula
- pieczara
nadziać i na grilla. obracać i podlewać wodą, wcześniej trochę ziółka
posypać - np majeranek
robi się na grillu dość szybko
smakuje..... ostatnio zrobiłem 20 szt dla 10 osób, zeszło na pniu.
Irro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |