« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-03 11:11:36
Temat: Re: właśnie zrobiłam pączki :-)Dnia 2005-02-03 12:06:58 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *cherokee* skreślił te oto słowa:
> Przeklejam, co Przyplejka odpowiedziałą na to pytanie zadane wyzej przeze
> mnie:
Dziękuję, bo widać jednak serwer mi nie serwuje wszystkich postó
ostatnio...
>
> "Robiłam dwa rozmiary :-)
> pierwsze wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm. = 22sztuki
> drugie wykrawane kieliszkiem od wódki = 32 sztuki, to takie mini paczki,
> na raz do buzi :-)"
Teoretycznie nie trzebaby podwajać, ale może warto zużyć całą paczuszkę
drożdży, hm? ;]
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-03 11:21:11
Temat: Re: właśnie zrobiłam pączki :-)
Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:ej0znxfz3289$.dlg@iska.from.poznan...
> Teoretycznie nie trzebaby podwajać, ale może warto zużyć całą paczuszkę
> drożdży, hm? ;]
Ja sie zastanawiam, jak mi sie uda zgrabnie nadziać te pączki:(
I czy mi 0,5 l oleju starczy do smazenia, bo na ten śnieg nawet nie chce mi
sie wyłazić.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-03 11:39:55
Temat: Re: właśnie zrobiłam pączki :-)Dnia 2005-02-03 12:21:11 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *cherokee* skreślił te oto słowa:
>> Teoretycznie nie trzebaby podwajać, ale może warto zużyć całą paczuszkę
>> drożdży, hm? ;]
>
> Ja sie zastanawiam, jak mi sie uda zgrabnie nadziać te pączki:(
Ja ostatnio na TVN STyle oglądałam "Pana Mistrza Cukiernictwa", ktory lepił
pączki, i mam nadzieję, że uda mi się powtórzyć ten wyczyn.
W skrócie:
Nie wycinał niczego szklankami, tylko z wałka cista urywał kawałeczek,
ropłaszczała na dłoni, na środek kładł łyżeczkę nadzienia, i potem nakładał
ciasto do środka z każdej strony, nawet kilka strony - że taka paczuszka
się robiła.
Potem koniecznie kazał odkładać na stół łaczenie do dołu, a na tłuszcz
wrzucać najpier łączeniem do góry.
> I czy mi 0,5 l oleju starczy do smazenia, bo na ten śnieg nawet nie chce mi
> sie wyłazić.
Ja na smalcu - 5 kostek powinno wystarczyć, na dużą ilość faworków w każdym
razie wystarczyło.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-03 11:40:41
Temat: Re: właśnie zrobiłam pączki :-)Dnia 2005-02-03 12:21:11 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *cherokee* skreślił te oto słowa:
>> Teoretycznie nie trzebaby podwajać, ale może warto zużyć całą paczuszkę
>> drożdży, hm? ;]
>
> Ja sie zastanawiam, jak mi sie uda zgrabnie nadziać te pączki:(
Ja ostatnio na TVN STyle oglądałam "Pana Mistrza Cukiernictwa", ktory lepił
pączki, i mam nadzieję, że uda mi się powtórzyć ten wyczyn.
W skrócie:
Nie wycinał niczego szklankami, tylko z wałka cista urywał kawałeczek,
ropłaszczała na dłoni, na środek kładł łyżeczkę nadzienia, i potem nakładał
ciasto do środka z każdej strony, nawet kilka razy - że taka paczuszka
się robiła.
Potem koniecznie kazał odkładać na stół łaczenie do dołu, a na tłuszcz
wrzucać najpier łączeniem do góry.
> I czy mi 0,5 l oleju starczy do smazenia, bo na ten śnieg nawet nie chce mi
> sie wyłazić.
Ja na smalcu - 5 kostek powinno wystarczyć, na dużą ilość faworków w każdym
razie wystarczyło.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-03 12:20:07
Temat: Re: właśnie zrobiłam pączki :-)
Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:cju685tyanlq$.dlg@iska.from.poznan...
> Dnia 2005-02-03 12:21:11 w sprzyjających i niepowtarzalnych
okolicznościach
> przyrody grupowicz *cherokee* skreślił te oto słowa:
>
>
> >> Teoretycznie nie trzebaby podwajać, ale może warto zużyć całą paczuszkę
> >> drożdży, hm? ;]
> >
> > Ja sie zastanawiam, jak mi sie uda zgrabnie nadziać te pączki:(
>
> Ja ostatnio na TVN STyle oglądałam "Pana Mistrza Cukiernictwa", ktory
lepił
> pączki, i mam nadzieję, że uda mi się powtórzyć ten wyczyn.
>
> W skrócie:
> Nie wycinał niczego szklankami, tylko z wałka cista urywał kawałeczek,
> ropłaszczała na dłoni, na środek kładł łyżeczkę nadzienia, i potem
nakładał
> ciasto do środka z każdej strony, nawet kilka razy - że taka paczuszka
> się robiła.
> Potem koniecznie kazał odkładać na stół łaczenie do dołu, a na tłuszcz
> wrzucać najpier łączeniem do góry.
>
> > I czy mi 0,5 l oleju starczy do smazenia, bo na ten śnieg nawet nie
chce mi
> > sie wyłazić.
>
> Ja na smalcu - 5 kostek powinno wystarczyć, na dużą ilość faworków w
każdym
> razie wystarczyło.
>
>
> --
> Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
> O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
> piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
Ja zrobiłam ściśle wg przepisu ale zamiast robić kułka brałam kawałek ciasta
troszkę rozpłaszczając je i kładłam w środek nadzienie potem robiłam z tego
kuleczkę tak aby nadzienie pozostało w środku po wyrośnięciu wrzucałam na
rozgrzany olej (lepsze na smalcu lecz w domku brak) Wyszły piekne a co do
smaku czekam na gości ( no dobra zjadłam 1 pysznyyy!!) Pozdrawiam Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-03 12:59:22
Temat: Re: właśnie zrobiłam pączki :-)
Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:cju685tyanlq$.dlg@iska.from.poznan...
> Ja ostatnio na TVN STyle oglądałam "Pana Mistrza Cukiernictwa",
Czy to nie był aby Grzesiu Ostrowski, którego kiedyś przyuwazyłam w tymże
programie, robiącego rogale marcińskie?
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-03 13:08:09
Temat: Re: właśnie zrobiłam pączki :-)Dnia 2005-02-03 13:59:22 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *cherokee* skreślił te oto słowa:
> Czy to nie był aby Grzesiu Ostrowski, którego kiedyś przyuwazyłam w tymże
> programie, robiącego rogale marcińskie?
Imię się zgadza, ale nazwiska nie kojarzę zupełnie... ale taki rosły,
postawny mężczyzna robiący ciasta w gumowych rękawiczkach.
BTW czy ktoś normalnie też robi ciasta w rękawiczkach? ;o)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-03 13:58:05
Temat: Re: właśnie zrobiłam pączki :-)
Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:f3okhvzg8d9m.dlg@iska.from.poznan...
> BTW czy ktoś normalnie też robi ciasta w rękawiczkach? ;o)
A czy ktos normalnie pobiera opłaty za korzystanie z nadsyłanych mu
przepisów ? - vide MniamMmniam i przepisy uzytkowników.
pozdr
cherokee
P.S. Cholera, chyba za twarde ciasto zrobiłam na te pączki, choć jest
elastyczne, ale rośnie powoli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-03 14:08:19
Temat: Re: właśnie zrobiłam pączki :-)Dnia 2005-02-03 14:58:05 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *cherokee* skreślił te oto słowa:
>> BTW czy ktoś normalnie też robi ciasta w rękawiczkach? ;o)
>
> A czy ktos normalnie pobiera opłaty za korzystanie z nadsyłanych mu
> przepisów ? - vide MniamMmniam i przepisy uzytkowników.
Aaaaa, nie skojarzyłam, że to ta sama osoba...
> cherokee
> P.S. Cholera, chyba za twarde ciasto zrobiłam na te pączki, choć jest
> elastyczne, ale rośnie powoli.
Mi na razie rośnie zaczyn, i idzie jak burza, bo ma ciepło obok gotującego
się rosołu.
--
Lia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-03 15:47:44
Temat: Re: właśnie zrobiłam pączki :-)
Użytkownik "cherokee" <c...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:cttamj$mn5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> P.S. Cholera, chyba za twarde ciasto zrobiłam na te pączki, choć jest
> elastyczne, ale rośnie powoli.
Pączki usmazone. Nadziałąm je, ale się niestety porozklejały na dwa
plasterki w czasie smażenia, bo bardzo urosły.
W smaku sa dobre, choć trochę jak racuchy. Ale nie ma tego złego - ciasto na
racuchy mam juz pewne.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |