« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-09 13:03:37
Temat: wykwintnienie znam bardziej wykwintnej potrawy...:
Weź oliwkę nadzianą kaparami i wymoczoną w dziewiczej oliwie i włóż ją
do figojadka. Włóż figojadka do tłustego ortolana. Wyjmij z ortolana
kości, obłóż boczkiem i włóż do wypatroszonego skowronka. Włóż skowronka
do drozda, który także został wypatroszony. Włóż drozda do kruchej
przepiórki. Włóż przepiórkę, owiniętą w liście winne, do czajki. Włóż
czajkę, w surducie z boczku, do pulchnej siewki, potem siewkę,
naszpikowaną słoniną, do młodej kuropatwy, a kuropatwę do złotej słonki,
delikatnej jak młoda tancerka. Słonkę, przybraną skórką od chleba, włóż
do cyranki, cyrankę do perliczki, a perliczkę, dobrze naszpikowaną
słoniną, do młodej dzikiej kaczki. Kaczkę z kolei do kapłona, kapłona do
bażanta, bażanta do dzikiej gęsi, wreszcie wszystko do tłustego indyka,
wypełniając wolne miejsca kasztanami i wymyślnym nadzieniem.
Umieść indyka w wielkim garnku, dodając goździków, marchewki, drobno
posiekanej szynki, ziół, boczku, rzadkich korzeni, pieprzu i czosnku,
zamknij garnek hermetycznie i zostaw na 24 godziny na wolnym ogniu.
Osiągnąłeś arcydzieło sztuki kulinarnej: wszystkie soki pomieszały się
ze sobą przydając niezrównanej potrawie cudownego aromatu - kwintesencji
równin, lasów, błot i kurników.
Teraz rozkrój ostrożnie indyka i wyrzuć go przez okno albo na pożarcie
psom. Podobnie postąp z gęsią, bażantem, kapłonem, kaczką, perliczką,
cyranką, słonką, kuropatwą, siewką, czajką, przepiórką, drozdem,
skowronkiem, ortolanem i figojadkiem. Po czym wyjmij oliwkę, włóż ją do
ust i rozkoszuj się nią jak można najdłużej.
***
(znalezione na stronach "Zwojów"
http://www.math.ualberta.ca/~amk/zwoje10/text24p.htm )
posted by anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-09 13:11:58
Temat: Re: wykwintnieUżytkownik "Anna" <a...@r...fm> napisał w wiadomości
news:3B49ABA9.42A02DFB@rmf.fm...
> nie znam bardziej wykwintnej potrawy...:
...
Rewelacja :) Oliwke juz mam...
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |