Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wykwintnie wykwintnie

Grupy

Szukaj w grupach

 

wykwintnie

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.us.edu.pl!newsfeed.silweb
.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.rmf.pl!not-for-mail
From: Anna <a...@r...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: wykwintnie
Date: Mon, 09 Jul 2001 15:03:37 +0200
Organization: RMF FM
Lines: 35
Message-ID: <3...@r...fm>
NNTP-Posting-Host: walker.rmf.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: skipper.rmf.pl 994683798 10741 195.117.15.33 (9 Jul 2001 13:03:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@r...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Jul 2001 13:03:18 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (WinNT; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:58057
Ukryj nagłówki

nie znam bardziej wykwintnej potrawy...:

Weź oliwkę nadzianą kaparami i wymoczoną w dziewiczej oliwie i włóż ją
do figojadka. Włóż figojadka do tłustego ortolana. Wyjmij z ortolana
kości, obłóż boczkiem i włóż do wypatroszonego skowronka. Włóż skowronka
do drozda, który także został wypatroszony. Włóż drozda do kruchej
przepiórki. Włóż przepiórkę, owiniętą w liście winne, do czajki. Włóż
czajkę, w surducie z boczku, do pulchnej siewki, potem siewkę,
naszpikowaną słoniną, do młodej kuropatwy, a kuropatwę do złotej słonki,
delikatnej jak młoda tancerka. Słonkę, przybraną skórką od chleba, włóż
do cyranki, cyrankę do perliczki, a perliczkę, dobrze naszpikowaną
słoniną, do młodej dzikiej kaczki. Kaczkę z kolei do kapłona, kapłona do
bażanta, bażanta do dzikiej gęsi, wreszcie wszystko do tłustego indyka,
wypełniając wolne miejsca kasztanami i wymyślnym nadzieniem.

Umieść indyka w wielkim garnku, dodając goździków, marchewki, drobno
posiekanej szynki, ziół, boczku, rzadkich korzeni, pieprzu i czosnku,
zamknij garnek hermetycznie i zostaw na 24 godziny na wolnym ogniu.
Osiągnąłeś arcydzieło sztuki kulinarnej: wszystkie soki pomieszały się
ze sobą przydając niezrównanej potrawie cudownego aromatu - kwintesencji
równin, lasów, błot i kurników.

Teraz rozkrój ostrożnie indyka i wyrzuć go przez okno albo na pożarcie
psom. Podobnie postąp z gęsią, bażantem, kapłonem, kaczką, perliczką,
cyranką, słonką, kuropatwą, siewką, czajką, przepiórką, drozdem,
skowronkiem, ortolanem i figojadkiem. Po czym wyjmij oliwkę, włóż ją do
ust i rozkoszuj się nią jak można najdłużej.



***
(znalezione na stronach "Zwojów"
http://www.math.ualberta.ca/~amk/zwoje10/text24p.htm )

posted by anna

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.07 Jader
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6