Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: znow sie chwale - babka [P]
Date: Thu, 10 Apr 2003 14:31:21 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <b73ofa$fnk$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qx254.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1049978155 16116 80.55.49.254 (10 Apr 2003 12:35:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Apr 2003 12:35:55 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:152490
Ukryj nagłówki
Wklepuje wlasnie na strone :)
Babka pistacjowo-kakaowa
Proporcje na małą babkę:
125 g masła albo margaryny do pieczenia
150 g mąki pszennej
100 g cukru
1 jajo
50 g łuskanych orzechów pistacjowych (płaską łyżkę odłożyć do dekoracji)
2 łyżeczki kakao
pół łyżeczki aromatu migdałowego
2 łyżeczki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajem i szczyptą soli na puszystą masę.
Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać jeszcze kilka minut.
Dość gęstą masę podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kakao i
łyżeczkę mleka, do drugiej grubo mielone pistacje z łyżeczką mleka, a do
trzeciej aromat migdałowy.
Małą formę do babki z kominkiem wysmarować masłęm i wysypać bułką tartą.
Dno formy wyłożyć masą z kakao, następnie z orzechami pistacjowymi, na
koniec równomiernie rozprowadzić białą masę.
Piec godzinę albo ciut dłużej w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Gotową babkę posypać cukrem pudrem, albo lepiej polać polewą czekoladową i
udekorować posiekanymi pistacjami.
Naprawde smaczna, do kawy albo do herbaty, mmmmmmmmmmm
Tylko uwaga, to jest mala porcyjka, jezeli ktos zamierza upiec w keksowce
albo w sredniej foremce do babki, radze podwoic skladniki
Wkn :)
|