Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Ania \(siostra Ewy\) M." <N...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zupka wigilijna
Date: Sun, 26 Dec 2004 12:19:56 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 35
Message-ID: <cqm6m4$ag$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-212.kalisz.dialup.inetia.pl
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1104059908 336 62.148.76.212 (26 Dec 2004 11:18:28 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 Dec 2004 11:18:28 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:226418
Ukryj nagłówki
czesc to moze pochwale sie przepisem na zupke wigilijna ktora sie jada u
mnie w domku na swieta
głowy karpia umyć dobrze i z porem, marchewkami, selerem, pietruszka i 1/2
łyżeczki soli ugotowac rosół na wolnym ogniu.
jak nam sie gotuje rosolek ryny namaczacie 10 pierniczków w zimnej wodzie.
Rosolek przecedzacie dolewacie odrobinke wody
Taki wywar ponownie zagotowac i ciagle mieszajac dolewac przetarte
pierniczki (najlepiej mikserem zeby nie było grudek) (do pierników mozna
dodac troche maki ale rzadko sie to u nas praktykuje)) zeby mialy
kosytstencje takiej polewnki albo jak ktos wie jaka konsystencjie ma
czerninka to wlasnie do takiej konsystencji.
doprawiacie do smaku cukrem i cytrynka.
jak juz macie smak lekkokwaśno-słodkawy to wrzucacie rodzynki paczuszke i
wlewacie winko czerwone najlepiej Egri Bikaver. my w tym roku wlałysmy całą
butelke ale moze byc miej..
zupka jest pyszna choć niektórych te głowy rybek odstraszają.
Cała rodzinka sie nia zarzera i ne wyobrazamy sobie innej zupki.
Jak ktos lubi eksperymentowac to moze sprobowac zrobic. Ostrezgam ze zupka
jak dla mnie ze wzgledu naklimat swiateczny smakuje zupełanie inaczej niz
robiona w inny dzien (mimo tego samego procesu tworczego :) )
smacznego :)
Anka
|