Data: 2004-12-26 11:19:56
Temat: zupka wigilijna
Od: "Ania \(siostra Ewy\) M." <N...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
czesc to moze pochwale sie przepisem na zupke wigilijna ktora sie jada u
mnie w domku na swieta
głowy karpia umyć dobrze i z porem, marchewkami, selerem, pietruszka i 1/2
łyżeczki soli ugotowac rosół na wolnym ogniu.
jak nam sie gotuje rosolek ryny namaczacie 10 pierniczków w zimnej wodzie.
Rosolek przecedzacie dolewacie odrobinke wody
Taki wywar ponownie zagotowac i ciagle mieszajac dolewac przetarte
pierniczki (najlepiej mikserem zeby nie było grudek) (do pierników mozna
dodac troche maki ale rzadko sie to u nas praktykuje)) zeby mialy
kosytstencje takiej polewnki albo jak ktos wie jaka konsystencjie ma
czerninka to wlasnie do takiej konsystencji.
doprawiacie do smaku cukrem i cytrynka.
jak juz macie smak lekkokwaśno-słodkawy to wrzucacie rodzynki paczuszke i
wlewacie winko czerwone najlepiej Egri Bikaver. my w tym roku wlałysmy całą
butelke ale moze byc miej..
zupka jest pyszna choć niektórych te głowy rybek odstraszają.
Cała rodzinka sie nia zarzera i ne wyobrazamy sobie innej zupki.
Jak ktos lubi eksperymentowac to moze sprobowac zrobic. Ostrezgam ze zupka
jak dla mnie ze wzgledu naklimat swiateczny smakuje zupełanie inaczej niz
robiona w inny dzien (mimo tego samego procesu tworczego :) )
smacznego :)
Anka
|