« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-24 12:16:14
Temat: zurawina do mies - pytanieWitam
Moja ciocia zwrocila sie do mnie z pytaniem, jak zrobic zurawine do
miesa. Zwykle robila borowki, ale teraz dostala zurawine i pyta jak ja
przygotowac. Czy tak samo jak borowki? Z gruszkami? Ile cukru?
Moze ktos z was ma sprawdzony przepis? Bede bardzo wdzieczna
Pozdrawiam
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-25 15:13:24
Temat: Re: zurawina do mies - pytanie
> Moja ciocia zwrocila sie do mnie z pytaniem, jak zrobic zurawine do
> miesa. Zwykle robila borowki, ale teraz dostala zurawine i pyta jak ja
> przygotowac. Czy tak samo jak borowki? Z gruszkami? Ile cukru?
> Moze ktos z was ma sprawdzony przepis? Bede bardzo wdzieczna
>
> Pozdrawiam
> Gosia
>
Ja w tym roku robilam zurawine pierwszy raz.
Przepis uslyszalam w TV.
1 kg owoców na 1 kg cukru zelujacego
zurawine umyc i osuszyc, zemlec w maszynce, wrzucic do garnka i zagotowac z
cukrem.
Dalam troche mniej cukru niz w przepisie. Gorace wsadzac do sloików,
zakrecic i postawic do góry dnem az ostygnie.
Wyszlo pyszne. Najlepiej smakuje do serka wyprazanego, ale nie wiem czy
nadaje sie do miesa.
Pozdrawiam
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-25 16:40:30
Temat: Re: zurawina do mies - pytanie> Ja w tym roku robilam zurawine pierwszy raz.
> Przepis uslyszalam w TV.
> 1 kg owoców na 1 kg cukru zelujacego
> zurawine umyc i osuszyc, zemlec w maszynce, wrzucic do garnka i zagotowac z
> cukrem.
> Dalam troche mniej cukru niz w przepisie. Gorace wsadzac do sloików,
> zakrecic i postawic do góry dnem az ostygnie.
> Wyszlo pyszne. Najlepiej smakuje do serka wyprazanego, ale nie wiem czy
> nadaje sie do miesa.
Dzieki za przepis.
Ale ja raczej bym nie mielila zurawiny. O wiele bardziej wolalabym, zeby
byly cale owocki. Takie bardziej mi sie podobaja i wizualnie i smakowo
:) Wydaje mi sie, ze jakby tego nie mielic tylko ugotowac poprostu z
cukrem (zelujacym albo z dodatkiem zelatyny) to tez bedzie pyszne.
Ale wlasnie chodzilo mi o proporcje cukru do owocow. No cos, trzeba
robic na wyczucie.
Dzieki, pozdrawiam
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-25 17:30:22
Temat: Re: zurawina do mies - pytanieJak chcesz zrobić z całymi owocami to musisz dłużej dotować bo są twarde i
dość grubą skórkę mają.
Poza tym są cierpko-gorzkawe to dlatego że mają dużo wit. C, dlugie
gotowanie pozbawia witamin.
Takie owoce najlepiej gotować w naczyniach emaliowanych, bo nierdzewne
uwalniają nikiel jak gotuje się w nich kwaśne owoce i warzywa.
Powodzenia
Daj znać jak Ci wyjdzie
Marta
Użytkownik "GoniaP" <N...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bkv5j0$2qr1$1@foka1.acn.pl...
> > Ja w tym roku robilam zurawine pierwszy raz.
> > Przepis uslyszalam w TV.
> > 1 kg owoców na 1 kg cukru zelujacego
> > zurawine umyc i osuszyc, zemlec w maszynce, wrzucic do garnka i
zagotowac z
> > cukrem.
> > Dalam troche mniej cukru niz w przepisie. Gorace wsadzac do sloików,
> > zakrecic i postawic do góry dnem az ostygnie.
> > Wyszlo pyszne. Najlepiej smakuje do serka wyprazanego, ale nie wiem czy
> > nadaje sie do miesa.
>
>
> Dzieki za przepis.
> Ale ja raczej bym nie mielila zurawiny. O wiele bardziej wolalabym, zeby
> byly cale owocki. Takie bardziej mi sie podobaja i wizualnie i smakowo
> :) Wydaje mi sie, ze jakby tego nie mielic tylko ugotowac poprostu z
> cukrem (zelujacym albo z dodatkiem zelatyny) to tez bedzie pyszne.
> Ale wlasnie chodzilo mi o proporcje cukru do owocow. No cos, trzeba
> robic na wyczucie.
>
> Dzieki, pozdrawiam
> Gosia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-25 17:40:06
Temat: Re: zurawina do mies - pytanie
GoniaP wrote:
>
> > Ja w tym roku robilam zurawine pierwszy raz.
> > Przepis uslyszalam w TV.
> > 1 kg owoców na 1 kg cukru zelujacego
> > zurawine umyc i osuszyc, zemlec w maszynce, wrzucic do garnka i zagotowac z
> > cukrem.
> > Dalam troche mniej cukru niz w przepisie. Gorace wsadzac do sloików,
> > zakrecic i postawic do góry dnem az ostygnie.
> > Wyszlo pyszne. Najlepiej smakuje do serka wyprazanego, ale nie wiem czy
> > nadaje sie do miesa.
>
> Dzieki za przepis.
> Ale ja raczej bym nie mielila zurawiny. O wiele bardziej wolalabym, zeby
> byly cale owocki. Takie bardziej mi sie podobaja i wizualnie i smakowo
> :) Wydaje mi sie, ze jakby tego nie mielic tylko ugotowac poprostu z
> cukrem (zelujacym albo z dodatkiem zelatyny) to tez bedzie pyszne.
> Ale wlasnie chodzilo mi o proporcje cukru do owocow. No cos, trzeba
> robic na wyczucie.
>
> Dzieki, pozdrawiam
> Gosia
Zurawiny mozna robic bez zelfiksa. 1 kg zurawin umiescic w garnkum dodac
250 ml wody i 1/2 kg cukru. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym
gazie, az wiekszosc zurawin popeka, okolo 20 minut. Przelac gorace do
sloikow i zakrecic. Taka zurawina nadaje sie do mies, szczegolnie
pieczeni, np. z indyka, czy pieczonej szynki. Rozwniez swietna dodana do
brie zapiekanego w ciescie.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |