Data: 2007-06-28 14:46:53
Temat: A dzisiaj na obiad było..
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zupa z kulkami macy
Znana także jako żydowska penicylina na przeziębienia. Kulki macy są
tradycyjnie bardziej znane jako knejdlach (w Jidysz knedle, pyzy). Zupa z
kulkami macy generalnie jest bardzo delikatnym rosołem z kurczaka z dwoma
lub trzema kulkami macy, które są wielkości piłeczki do ping-ponga (albo
czasami jednej dużej kulki). Czasami dodanych jest kilka dużych kawałków
marchewki albo selera naciowego. Kulki z macy mogą być bardzo miękkie i
lekkie albo twarde i ciężkie. Zupa ta jest zazwyczaj podawana w święto
Paschy na sederze, ale jedzona jest także przez cały rok.
Poniżej podaję przepis na zupę z kulkami macy. Pietruszka w tych kulkach nie
jest tradycyjnym dodatkiem, ale ja ją lubię.
a.. 1/2 filiżanki macy
b.. 2 jajka
c.. 2 łyżeczki oleju lub tłuszczu wytopionego z kurczaka
d.. 2 łyżeczki wody lub rosołu z kurczaka
e.. 2 łyżeczki świeżej, posiekanej pietruszki
f.. odrobina czarnego pieprzu
g.. 2 kwarty chudego rosołu z kurczaka albo bulionu
Dokładnie ubij jajka, olej i wodę razem. Dodaj macę, pietruszkę i czarny
pieprz i mieszaj aż do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Zostaw na
kilka minut, aby maca wchłonęła pozostałe składniki, a następnie wymieszaj.
Doprowadź rosół do wrzenia i zmniejsz ogień tak, aby rosół ledwie się
gotował. Zmocz dłonie w wodzie i zrób kulki z około 1-2 łyżeczek masy
macowej każdą. Włóż kulki delikatnie do gotującego się rosołu. Po około 15
minutach będą już gotowe do jedzenia. Możesz jednak zostawić je dłużej na
wolnym ogniu, aby wchłonęły więcej smaku rosołu. Będą gotowe kiedy wypłyną
na powierzchnię rosołu i będą pulchne.
Aby zrobić bardziej miękkie kulki należy użyć trochę mniej oleju, więcej
wody i gotować dłużej w mniejszej temperaturze. Natomiast aby zrobić kulki
twardsze należy postąpić odwrotnie
Jeżeli chcesz wyleczyć przeziębienie dodaj więcej czarnego pieprzu do rosołu
(pieprz oczyszcza zatoki).
|