« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-18 21:51:20
Temat: AdżikaCzy ktoś wie jak domowym sposobem zrobić adżikę (to taki ormiański keczup z
tym,że chyba robiony z papryki: i dosyc ostry:-)) Miałem okazję próbować
tego specjalu w Rosji. u nas chyba nie do kupienia dlatego chciałbym coś
takiego przyrządzic samemu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-19 06:18:55
Temat: Re: Adżika - wariantyHej!
Już chyba kiedyś podałem, ale proszę:
1.------------adżyka--------------------------------
---
Pomidory - 5,5 kg
Papryka ostra - 5 strączków
Papryka - 2 kg
Cukier - 3 łyżki stołowe
Sól
Czosnek - 5 główek
Olej - 1 łyżka stołowa
Pomidory pokroić na cząstki, do rondelka wlać łyżkę oleju i dusić pomidory
na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny. Następnie dodać drobno
pokrojoną paprykę, oba gatunki; gotować to jeszcze przez 20 minut. Do
zdjętej z ognia masy dodać cukier i sól, rozdrobniony czosnek, wymieszać,
przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
2.------adżyka "Płomienne
pozdrowienie"---------------------------------------
----
Pomidory - 3 kg, papryka - 1 kg, czosnek - 20 dkg, sól - 2 stoł. Łyżki.
Pomidory, paprykę, czosnek zemleć. Pomidory i paprykę wymieszać, doprowadzić
do wrzenia, posolić i gotować przez kwadrans /inaczej 15 minut ;-))) /,
przed zakończeniem gotowania dodać czosnek. Przełożyć do wcześniej
wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknąć.
Namaste!
NIE robiłem, ale wiele razy jadłem w domach i zawsze mówiło się, że
przygotowanie jest banalne, byle nie przypalić, a to, że każda gospodyni ma
własne warianty... Zioła (kolendra, koper) i tak dalej...
EuGeniusz Dębski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-20 10:52:40
Temat: Re: AdżikaPolecam adzike robiona u nas w domu od lat:
Adżika
2.5 kg czerwonych pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek Antonówek lub innych byle kwaśnych
1 kg papryki czerwonej
300 gr czosnku
2 ostre papryczki
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1 szkl. octu 9%
3 łyzki soli
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać te, co potrzebują obrania, z
papryki wyjąć nasiona. Po tym wszystko zmielić w maszynce do mielenia
mięsa.
Masę warzywną gotować, mieszając co jakiź czas, na niedużym ogniu 2
godziny, po czym dodać sól, cukier, ocet, papryczki i gotować jeszcze
ok. 30 min.
Gotową Adżikę wykładac do czystych i wyparzonych słoików.
Źródło: Notatnik mojej Mamy
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-20 11:28:56
Temat: Re: Adżika"Bożena" napisala:
> (...)
> 300 gr czosnku
Ile to będzie na ząbki?
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-20 12:09:45
Temat: Re: Adżika> > (...)
> > 300 gr czosnku
>
> Ile to będzie na ząbki?
>
> Krycha
Przyznaje sie bez bicia. Nie wiem.
Zawsze mamy wage pod reka.
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |