Data: 2001-07-03 17:38:14
Temat: Akcent grecko-wyspiarski
Od: <a...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tak na zakończenie dnia... coś z wysp i to greckich :)))
asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
KURCZAK Z WYSP GRECKICH
4 kurze piersi
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
3 posiekane ząbki czosnku
1 czerwona papryka pokrojona na cienkie paski
1 średnia cebula pokrojona w paski
1 szklanka wydrenowanego i pokrojonego w kostkę pomidora
1/3 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka posiekanej pietruszki
W dużym rondlu na średnim ogniu usmażyć kurczaka w oliwie, raz go obracając.
Dodać posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Gotować jeszcze około 4 min. aż
cebula stanie się miękka. Następnie dodać wino, paseczki cebuli, pomidory,
oliwki, cynamon, miód, pieprz i gałkę. Przykryć i gotować 15 min. Potem bez
przykrycia jeszcze 5 minut bądź tak długo aż kurczak stanie się miękki. Posypać
pietruszką.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|