Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!wroclaw.rmf.pl!80.55.82.106!poznan.rmf.pl!n
ews.man.poznan.pl!news-fra1.dfn.de!newsfeed.ision.net!ision!news.belwue.de!feed
.news.tiscali.de!uio.no!newsfeeds.sol.net!63.218.45.200.MISMATCH!posts.news.mor
eusenet.net!nnrp0-asbnva.nntpservers.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Angielski przepis
Date: Fri, 12 Mar 2004 19:13:04 +0000
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <9...@4...com>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 54
NNTP-Posting-Date: 12 Mar 2004 19:12:48 GMT
NNTP-Posting-Host: 57a0e420.news.nntpservers.com
X-Trace: DXC=cD5ZVC_4ok3[ON^_jg2@P2c[3Bf`1S5Q0F0iV`L?jh_?>nY\nb3]1j=T``PLh4EPO75<KGb]
8OYf<jITbhFIf?B21;H@EnI\f^6gmYCd4F79Y?H3U\no;X@d:
X-Complaints-To: k...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:194881
Ukryj nagłówki
W ramach moich nieustajacych prob przekonania ludzi do kuchni
angielskiej ponizej przepis na stary angielski deser.
Nazwa ma niewiele wspolnego ze wspolczesnoscia, bo roslina (chyba
nie "ziolo") wyszla z uzycia codziennego juz dawno. W czasach
elzbietanskich byla uzywana jako taka posypka na podlogi, zeby
ladnie pachnialy i zeby odstrazaly muchy. Zapach ma podobny do
chryzanety, a jeszcze w 16 i 17 wieku byla ta roslina uzywana
jako swojego rodzaju aromat do potraw mleczno-jajecznych i do
ciast wielkanocnych, jako przypomnienie biblijnego gorzkiego
ziela.
Roslina po angielsku nazywa sie tansy, i nawet u ogrodnikow nie
widzialam sadzonek, a w slowniku ang-pol wystepuje to jako
wrotycz pospolity...wcale nie jestem pewna, czy wiele osob o
roslinie slyszalo...
a teraz do deseru. Drzewiej wrotycz byl dodawany do jajek uzytych
w przepisie, ale wyszedl z mody dawno dawno temu i tylko pozostal
w nazwie.
Przepis pochodzi z 17 wiecznej ksiazki kucharskiej
4 jablka deserowe
45g niesolonego masla
troche soku z cytryny
4 jaja
1 lyzka cukru - najlepiej brazowego
cynamon
glaka muszkatolowa
smietanka
Obraz jablka, wydrazyc, pokroic w kolka. roztopic prawie cale
maslo na duzej p[atelni, poddusic krazki jablek az beda miekkie
(ale zeby sie nie rozlecialy) - ok 5 min. Skropic sokiem z
cytryny, zdjac z ognia. W miedzyczasie dobrze rozmacic jajka,
dodajac cukier, cynamon i galke. Postawic patelnie z powrotem na
ogien, dodac reszte masla, jak sie roztopi, wlac jaja. Kiedy jaja
sie zetna - odwrocic omlet na druga strone (metoda talerza).
posmazyc chwile.
Kroic w trojkaty (jak tort), podawac ze smietanka.
Ja, poniewaz wlasciwie modyfikuje kazdy dostepny mi przepis,
zmienilam troche uklad. jablka pokroilam w krazki i plastry ,
zeby je poukladac miedzy krazki, inaczej mialam puste miejsca.
posypalam je cukrem - mozna uzyc bialego cukru i w moim wariancie
skarmelizowal sie on troszke z maslem, wylalam na to jaja
rozmacone i posypalam cynamonem, galka i brazowym cukrem.
no i jedlismy to z waniliowym jogurtem.
trys
K.T. - starannie opakowana
|