Data: 2004-03-12 19:13:04
Temat: Angielski przepis
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
W ramach moich nieustajacych prob przekonania ludzi do kuchni
angielskiej ponizej przepis na stary angielski deser.
Nazwa ma niewiele wspolnego ze wspolczesnoscia, bo roslina (chyba
nie "ziolo") wyszla z uzycia codziennego juz dawno. W czasach
elzbietanskich byla uzywana jako taka posypka na podlogi, zeby
ladnie pachnialy i zeby odstrazaly muchy. Zapach ma podobny do
chryzanety, a jeszcze w 16 i 17 wieku byla ta roslina uzywana
jako swojego rodzaju aromat do potraw mleczno-jajecznych i do
ciast wielkanocnych, jako przypomnienie biblijnego gorzkiego
ziela.
Roslina po angielsku nazywa sie tansy, i nawet u ogrodnikow nie
widzialam sadzonek, a w slowniku ang-pol wystepuje to jako
wrotycz pospolity...wcale nie jestem pewna, czy wiele osob o
roslinie slyszalo...
a teraz do deseru. Drzewiej wrotycz byl dodawany do jajek uzytych
w przepisie, ale wyszedl z mody dawno dawno temu i tylko pozostal
w nazwie.
Przepis pochodzi z 17 wiecznej ksiazki kucharskiej
4 jablka deserowe
45g niesolonego masla
troche soku z cytryny
4 jaja
1 lyzka cukru - najlepiej brazowego
cynamon
glaka muszkatolowa
smietanka
Obraz jablka, wydrazyc, pokroic w kolka. roztopic prawie cale
maslo na duzej p[atelni, poddusic krazki jablek az beda miekkie
(ale zeby sie nie rozlecialy) - ok 5 min. Skropic sokiem z
cytryny, zdjac z ognia. W miedzyczasie dobrze rozmacic jajka,
dodajac cukier, cynamon i galke. Postawic patelnie z powrotem na
ogien, dodac reszte masla, jak sie roztopi, wlac jaja. Kiedy jaja
sie zetna - odwrocic omlet na druga strone (metoda talerza).
posmazyc chwile.
Kroic w trojkaty (jak tort), podawac ze smietanka.
Ja, poniewaz wlasciwie modyfikuje kazdy dostepny mi przepis,
zmienilam troche uklad. jablka pokroilam w krazki i plastry ,
zeby je poukladac miedzy krazki, inaczej mialam puste miejsca.
posypalam je cukrem - mozna uzyc bialego cukru i w moim wariancie
skarmelizowal sie on troszke z maslem, wylalam na to jaja
rozmacone i posypalam cynamonem, galka i brazowym cukrem.
no i jedlismy to z waniliowym jogurtem.
trys
K.T. - starannie opakowana
|