Data: 2009-06-11 05:33:49
Temat: BARSZCZ...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
... biały na zakwasie ogórkowym, prosty i smakowity, szybki w przyrządzeniu:
Zagotować wodę, dodać odpowiednią ilość kwasu ogórkowego, podbić mąką i
śmietaną w/g swej woli, dodac dużo siekanego koperku i trochę siekanej
pietruszki. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi przyrumienioną cebulką.
Może być ze skwarkami ze słoninki czy surowego lub wędzonego boczku. Sam
barszcz można ugotować na wywarze spod ozorków, białej kiełbasy czy na
rosole z gotowanych kiszek pasztetowych, lub boczku. Jako zakwasu można użyć
serwatki, maślanki, kwaśnego mleka. W takim przypadku solimy na końcu - aby
białka nie pościnały się - pogarszając jakość barszczu.
|