Data: 2002-10-24 07:42:40
Temat: Babka w innej wersji
Od: "Kama" <k...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam wszystkich smakoszy, W związku ze zbliżającym się weekendem polecam
babkę z jogurtem. Czytałam ostatnio o babce z ajerkoniakiem, ale nie
posiadam w domu tego trunku, a trochę mi szkoda kasy, więc polecam wersję
tańszą.
Przepis na babkę jest w kubkach od jogurtu 150 g
1,5 kubka jogurtu naturalnego (najlepiej bez cukru)
2 kubki cukru
1 kubek oleju
3 kubki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 cukru waniliowego
Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym przez 10 minut (czas jest
istotny!), dodać jogurt, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem.
Piec ok. 50-60 min. w tem. 150-200°C.
Mojej rodzinie bardzo smakuje, szczególnie z polewą czekoladową. Testowałam
też wersję z rodzynkami, i wiśniami drążonymi - również bardzo smaczne
(ciasto jest gęste więc rodzynki dodać wcześniej do ciasta i wymieszać - nie
posypywać na wierzchu, bo nie "wpadną")
Smacznego
Kama
|