Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!pd9ee2f6a.dip0.t-ipconnect.DE!not-fo
r-mail
From: Ewa Dacko <e...@k...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: "Bananowa pychotka" - recenzja
Date: Wed, 19 Nov 2003 16:58:05 +0100
Lines: 20
Message-ID: <bpg3ug$1mt3an$1@ID-193986.news.uni-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: pd9ee2f6a.dip0.t-ipconnect.de (217.238.47.106)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de 1069257488 57576791 217.238.47.106 (16 [193986])
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.4) Gecko/20030624
X-Accept-Language: pl, en-us, en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179930
Ukryj nagłówki
Właśnie zrobiłam ciasto wg przepisu podawanego przez Anię Ladorucką
(http://tinyurl.com/voj2). Wyszło... no właśnie, pisałam przy okazji
chleba Fiony, że chleb mi się udał, ale z innych ciast umiem piękne zakalce,
więc oto, jak na zamówienie, zrobiłam bananowo-jabłkowy zakalec jak
się patrzy ;) Dokładniej mówiąc: dolna warstwa na środku jest płynna
(nie mam formy z kominkiem, zrobiłam w zwykłej tortownicy, może
to też dlatego).
Jedyna modyfikacja przepisu, na jaką sobie pozwoliłam, to masło zamiast
margaryny, ale chyba nie powinno to wpływać na zakalcowatość?
Wymyśliłam, że następnym razem dam trochę mniej masła (ciasto powinno
wyjść twardsze) i wiórki kokosowe dam _pod_ jabłkami i bananami, i to dużo.
Powinno chyba trochę powstrzymać owoce przed puszczczaniem soku...?
Bo smaczne to jest nawet bardzo, tylko konsystencja nie taka...
Pozdrawiam,
Evva
|