Data: 2003-11-19 16:26:56
Temat: Re: "Bananowa pychotka" - recenzja
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ewa Dacko" <e...@k...pl> napisał w wiadomości
news:bpg3ug$1mt3an$1@ID-193986.news.uni-berlin.de...
>
> Właśnie zrobiłam ciasto wg przepisu podawanego przez Anię Ladorucką
> (http://tinyurl.com/voj2). Wyszło... no właśnie, pisałam przy okazji
> chleba Fiony, że chleb mi się udał, ale z innych ciast umiem piękne
zakalce,
> więc oto, jak na zamówienie, zrobiłam bananowo-jabłkowy zakalec jak
> się patrzy ;) Dokładniej mówiąc: dolna warstwa na środku jest płynna
> (nie mam formy z kominkiem, zrobiłam w zwykłej tortownicy, może
> to też dlatego).
Moze sprobuj w keksowce? Ostatnio robilam wlasnie w takiej blaszce. W
zwyklej tortownicy napewno trzeba piec dluzej, ale tez chyba powinno wyjsc
(nie probowalam).
> Jedyna modyfikacja przepisu, na jaką sobie pozwoliłam, to masło zamiast
> margaryny, ale chyba nie powinno to wpływać na zakalcowatość?
Jasne, ze nie powinno.
>
> Wymyśliłam, że następnym razem dam trochę mniej masła (ciasto powinno
> wyjść twardsze) i wiórki kokosowe dam _pod_ jabłkami i bananami, i to
dużo.
> Powinno chyba trochę powstrzymać owoce przed puszczczaniem soku...?
Ja mam co do tego watpliwosci. Owoce i tak puszcza sok, tzn. jablka, a ten
sok przeciez nie wsiaknie we wiorki. Ja do tej pory nie mialam z tym
problemow, moze mam mniej soczyste jablka...
Masla mozesz dac mniej. Krysia T. zrobila kiedys omylkowo bez masla, a gdy
sobie przypomniala poniewczasie, polala ciasto rozpuszczonym maslem po
wierzchu i tez wyszlo ok. Zreszta nie byla to jedyna modyfikacja tego ciasta
copyright by Krysia T. ;).
> Bo smaczne to jest nawet bardzo, tylko konsystencja nie taka...
Ciesze sie, ze smakowalo, szkoda tylko, ze zakalec...
Moze trzeba piec dluzej w Twoim piekarniku? Ja pieklam to ciasto pare razy i
jakos wychodzi...
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|