Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!news.nask.pl!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "Bananowa pychotka" - recenzja
Date: Wed, 19 Nov 2003 17:26:56 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <bpg5d1$di5$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bpg3ug$1mt3an$1@ID-193986.news.uni-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: ph131.torun.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1069258978 13893 217.97.59.131 (19 Nov 2003 16:22:58
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Nov 2003 16:22:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179934
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ewa Dacko" <e...@k...pl> napisał w wiadomości
news:bpg3ug$1mt3an$1@ID-193986.news.uni-berlin.de...
>
> Właśnie zrobiłam ciasto wg przepisu podawanego przez Anię Ladorucką
> (http://tinyurl.com/voj2). Wyszło... no właśnie, pisałam przy okazji
> chleba Fiony, że chleb mi się udał, ale z innych ciast umiem piękne
zakalce,
> więc oto, jak na zamówienie, zrobiłam bananowo-jabłkowy zakalec jak
> się patrzy ;) Dokładniej mówiąc: dolna warstwa na środku jest płynna
> (nie mam formy z kominkiem, zrobiłam w zwykłej tortownicy, może
> to też dlatego).
Moze sprobuj w keksowce? Ostatnio robilam wlasnie w takiej blaszce. W
zwyklej tortownicy napewno trzeba piec dluzej, ale tez chyba powinno wyjsc
(nie probowalam).
> Jedyna modyfikacja przepisu, na jaką sobie pozwoliłam, to masło zamiast
> margaryny, ale chyba nie powinno to wpływać na zakalcowatość?
Jasne, ze nie powinno.
>
> Wymyśliłam, że następnym razem dam trochę mniej masła (ciasto powinno
> wyjść twardsze) i wiórki kokosowe dam _pod_ jabłkami i bananami, i to
dużo.
> Powinno chyba trochę powstrzymać owoce przed puszczczaniem soku...?
Ja mam co do tego watpliwosci. Owoce i tak puszcza sok, tzn. jablka, a ten
sok przeciez nie wsiaknie we wiorki. Ja do tej pory nie mialam z tym
problemow, moze mam mniej soczyste jablka...
Masla mozesz dac mniej. Krysia T. zrobila kiedys omylkowo bez masla, a gdy
sobie przypomniala poniewczasie, polala ciasto rozpuszczonym maslem po
wierzchu i tez wyszlo ok. Zreszta nie byla to jedyna modyfikacja tego ciasta
copyright by Krysia T. ;).
> Bo smaczne to jest nawet bardzo, tylko konsystencja nie taka...
Ciesze sie, ze smakowalo, szkoda tylko, ze zakalec...
Moze trzeba piec dluzej w Twoim piekarniku? Ja pieklam to ciasto pare razy i
jakos wychodzi...
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|