Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!fu-berlin.de!newsfeed01.sul.t-online.de!newsfeed00.sul.t-online.
de!t-online.de!news-ge.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Bezowy torcik z gruszkami
Date: 6 Oct 2002 13:40:13 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 61
Message-ID: <anpeft$b42$2@sunnews.cern.ch>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 1033911613 11394 (None) 137.138.131.19
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence Noirissimo 99% Cacao
X-You-Are-A-Geek: Yeah. Only geeks read headers :->
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX) (Linux/2.2.19-6.2.1.1
(i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:128407
Ukryj nagłówki
Drogie Łasuchy,
jak obiecałam, podaję przepis na bezowy torcik z gruszkami z kremem
czekoladowym. Przepis ten pochodzi z 'Wielkiej Encyklopedii Czekolady'
wydanej przez wydawnictwo 'Arkady'. Nie sposób czytać tej książki bez
sięgania po kawałek czekolady czy chociażby czegoś słodkiego, tak smakowite są
przepisy i zdjęcia ;-) Jeszcze tego tortu nie robiłam, ale pewnie się skuszę,
bo wygląda bardzo apetycznie, zarówno na zdjęciu, jak i sam przepis jest
ciekawy.
Składniki:
Syrop: 175 g cukru, 1 laska wanilii (można ją zastąpić łyżką esencji
waniliowej lub cukrem waniliowym), 475 ml wody.
4 dojrzałe gruszki, 2 łyżki likieru gruszkowego (lub orzechowego).
Krążki bezowe: 6 białek, szczypta soli, 350 g cukru pudru, łyżka esencji
waniliowej (lub cukier waniliowy), 150 g mielonych orzechów laskowych.
Krem czekoladowy: 275 g deserowej czekolady, 475 ml śmietany, 4 łyżki stołowe
likieru gruszkowego (lub orzechowego), prócz tego 50g czekolady do dekoracji.
Przygotowanie:
Składniki syropu zmieszać w rondlu wystarczająco dużym, żeby pomieścił
pojedynczą warstwę połówek gruszek. Doprowadzić do wrzenia. Gruszki obrać,
przekroić na pół, włożyć do syropu i pod przykryciem na małym ogniu udusić do
miękkości (około 10-12 minut). Wyjąć z syropu, osączyć, przenieść na talerz,
skropić likierem i zostawić na noc w lodówce.
Beza: Ubić białka (ręcznie lub mikserem) wraz ze szczyptą soli. Stopniowo
dodawać cukier puder i ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca (około 15
minut ubijania). Domieszać delikatnie orzechy i esencję waniliową.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Na papierze do pieczenia
narysować dwa koła o średnicy 23 cm. Wyłożyć masę bezową na te dwa kręgi,
wygładzić boki i wierzch. Piec bezy przez godzinę, następnie wyłączyć
piekarnik (lub zmniejszyć temperaturę do około 100 stopni) i suszyć w nim bezy
2-3 godziny.
Krem czekoladowy: Czekoladę stopić na łaźni wodnej, lekko przestudzić. Ubić
śmietanę. Szybko wymieszać ubitą śmietanę z czekoladą, dodać likier. Włożyć
do lodówki. Około 1/3 kremu przeznaczyć do dekoracji.
Dekoracja: Ostrym nożem pokroić gruszki w cienkie plastry. Na paterze położyć
jeden z krążków bezowych, posmarować połową pozostałego kremu. Ułożyć
plasterki gruszek, dookoła wycisnąć rozetki z kremu przeznaczonego do
dekoracji (szprycą z gwiaździstą końcówką, lub woreczkiem z taką końcówką).
Przykryć drugim krążkiem, rozsmarować resztę kremu, ułożyć 'w słoneczko'
pozostałe plastry gruszek, dookoła powyciskać rozetki jak poprzednio. Na
środek tortu (w środek 'słoneczka') położyć trochę wiórków czekoladowych.
Czekoladę przeznaczoną do dekoracji stopić na łaźni wodnej i zrobić nią
czekoladowe paski na gruszkach. Wstawić na parę godzin do lodówki.
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|