Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bezowy torcik z gruszkami Bezowy torcik z gruszkami

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bezowy torcik z gruszkami

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!fu-berlin.de!newsfeed01.sul.t-online.de!newsfeed00.sul.t-online.
de!t-online.de!news-ge.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Bezowy torcik z gruszkami
Date: 6 Oct 2002 13:40:13 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 61
Message-ID: <anpeft$b42$2@sunnews.cern.ch>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 1033911613 11394 (None) 137.138.131.19
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence Noirissimo 99% Cacao
X-You-Are-A-Geek: Yeah. Only geeks read headers :->
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX) (Linux/2.2.19-6.2.1.1
(i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:128407
Ukryj nagłówki

Drogie Łasuchy,

jak obiecałam, podaję przepis na bezowy torcik z gruszkami z kremem
czekoladowym. Przepis ten pochodzi z 'Wielkiej Encyklopedii Czekolady'
wydanej przez wydawnictwo 'Arkady'. Nie sposób czytać tej książki bez
sięgania po kawałek czekolady czy chociażby czegoś słodkiego, tak smakowite są
przepisy i zdjęcia ;-) Jeszcze tego tortu nie robiłam, ale pewnie się skuszę,
bo wygląda bardzo apetycznie, zarówno na zdjęciu, jak i sam przepis jest
ciekawy.


Składniki:

Syrop: 175 g cukru, 1 laska wanilii (można ją zastąpić łyżką esencji
waniliowej lub cukrem waniliowym), 475 ml wody.
4 dojrzałe gruszki, 2 łyżki likieru gruszkowego (lub orzechowego).

Krążki bezowe: 6 białek, szczypta soli, 350 g cukru pudru, łyżka esencji
waniliowej (lub cukier waniliowy), 150 g mielonych orzechów laskowych.

Krem czekoladowy: 275 g deserowej czekolady, 475 ml śmietany, 4 łyżki stołowe
likieru gruszkowego (lub orzechowego), prócz tego 50g czekolady do dekoracji.


Przygotowanie:

Składniki syropu zmieszać w rondlu wystarczająco dużym, żeby pomieścił
pojedynczą warstwę połówek gruszek. Doprowadzić do wrzenia. Gruszki obrać,
przekroić na pół, włożyć do syropu i pod przykryciem na małym ogniu udusić do
miękkości (około 10-12 minut). Wyjąć z syropu, osączyć, przenieść na talerz,
skropić likierem i zostawić na noc w lodówce.

Beza: Ubić białka (ręcznie lub mikserem) wraz ze szczyptą soli. Stopniowo
dodawać cukier puder i ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca (około 15
minut ubijania). Domieszać delikatnie orzechy i esencję waniliową.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Na papierze do pieczenia
narysować dwa koła o średnicy 23 cm. Wyłożyć masę bezową na te dwa kręgi,
wygładzić boki i wierzch. Piec bezy przez godzinę, następnie wyłączyć
piekarnik (lub zmniejszyć temperaturę do około 100 stopni) i suszyć w nim bezy
2-3 godziny.

Krem czekoladowy: Czekoladę stopić na łaźni wodnej, lekko przestudzić. Ubić
śmietanę. Szybko wymieszać ubitą śmietanę z czekoladą, dodać likier. Włożyć
do lodówki. Około 1/3 kremu przeznaczyć do dekoracji.

Dekoracja: Ostrym nożem pokroić gruszki w cienkie plastry. Na paterze położyć
jeden z krążków bezowych, posmarować połową pozostałego kremu. Ułożyć
plasterki gruszek, dookoła wycisnąć rozetki z kremu przeznaczonego do
dekoracji (szprycą z gwiaździstą końcówką, lub woreczkiem z taką końcówką).
Przykryć drugim krążkiem, rozsmarować resztę kremu, ułożyć 'w słoneczko'
pozostałe plastry gruszek, dookoła powyciskać rozetki jak poprzednio. Na
środek tortu (w środek 'słoneczka') położyć trochę wiórków czekoladowych.
Czekoladę przeznaczoną do dekoracji stopić na łaźni wodnej i zrobić nią
czekoladowe paski na gruszkach. Wstawić na parę godzin do lodówki.

Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
07.10 Lilla
08.10 Krystyna Chiger
08.10 Lilla
09.10 Maria Urbanczyk
09.10 Tenpa Dhargye
10.10 Lilla
10.10 Lilla
11.10 Maria Urbanczyk
11.10 Aneta Baran
11.10 Aneta Baran
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem