Data: 2003-10-25 21:27:35
Temat: Biszkopt czekoladowy wg Anety Baran [P] +opinia
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wypróbowałam przepis na biszkopt czekoladowy wg Anety Baran.
Przepis tu:
http://glinki.com/?l=8vnF
Generalnie patrząc biszkopt jest w porządku, ale wyszedł troszkę zbity .
Czekoladowy smak jest naprawdę powalający.
W samym procesie przygotowania ciasta dosyc niepokojąca jest konsystencja
przed dodaniem białek - bardzo gęste ciasto, przy którym mój zelmer wyje
niemiłosiernie, może ze względu na zawartość w 90% zastygającej ponownie
tabliczki czekolady wymieszanej z jajkami i mąką. Wychodzi takie za twarde
ciasto pierogowe. Napiszcie, czy tak ma byc, bo może cos nie tak zrobiłam.
Po dodaniu białek konsystencja się poprawiła, ale po upieczeniu biszkopt
opadł - piekłam w tej dłuższej wersji czasowej - 30 min.
Kroi sie dość łatwo i nie kruszy, to jego wielka zaleta jako blatu
tortowego.
Aha - nie polecam śmietanki z Piątnicy, bo jest gęsta od razu i po
schłodzeniu robi się serowata.
Ogólnie mówiąc po szwarcwaldzkim torcie wiśniowym zostało wspomnienie,
postaram się poeksperymentować jeszcze z tym biszkoptem, bo może musze piec
w wyższej temperaturze na przykład.
pozdr
cherokee
|