Data: 2003-11-24 03:53:05
Temat: Chleb Fiony
Od: liza4 <l...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Jestem nowa na tej grupie i juz bardzo mi sie tutaj spodobalo,
szczegolnie wzajemne relacje miedzy Wami (dzielenie sie informacjami,
doswiadczeniem):).
Zachecona pozytywnymi postami na temat chleba Fiony postanowilam
sprobowac pierwszy raz. Chlebek wyszedl bardzo dobry pomimo, ze mialam
wrazenie iz raczej nie urosl tak jak bylo w przepisie 2-2,5 razy. Nieco
wilgotny w smaku z dosc duzymi "dziurami". Uzylam kuchenki z
termoobiegiem (maka zytnia + pszenna + odrobina otrebow, ciasto w miare
lejace tak jak w przepisie). Zastanawialo mnie dlaczego wyszedl troszke
nizszy (moze moje formy keksowe byly wiekszego formatu?). Mam znajomego
na IRC'u, ktory pracowal w piekarni i postanowilam sie go wypytac
odnosnie temperatur w jakich najlepiej rosnie ciasto drozdzowe i rodzaju
maki. Oto co mi powiedzial:
-ciasto drozdzowe rosnie najlepiej w temperaturze od 20-35 C, powyzej
ciasto kisnie
-w czasie rosniecia nie nalezy go nawet ruszac, przekluwac, przesuwac
itp. zostawic poprostu w spokoju (czego rowniez bylam wczesniej
swiadoma), w zadnym wypadku mieszac. Sugeruje wiec aby po wymieszaniu
skladnikow ciasto od razu przelozyc do forem aby w nich rosly.
-czas rosniecia powinien wynosic o wiele dluzej niz 0,5h, najlepiej 2-4h
-znajomego zdziwilo ze ciasto jest az tak plynne, w piekarniach jest ono
konsystencji blizszej makaronu. (czyzby dlatego ciasto Fiony bylo u mnie
tak wilgotne po upieczeniu?)
-sugerowal stosunek rodzalow maki: 70% razowej 30% pszennej
-aby skorka byla ladniejsza posmarowac wierzch woda z miodem lu chociaz
sama woda (inny kolega mowil takze o oliwie ale tego nie sprawdzalam)
Zrobilam chlebek ponownie, dodalam 70%maki grubo mielonej, 30%pszennej,
slonecznik, otreby, sol wody natomiast 1/3 mniej niz u Fiony (mniej
wiecej- konsystencja byla...hmm...po zanurzeniu lapki :) i podniesieniu
jej do gory ciasto przylepialo sie i podnosilo na krotki czas wraz z
misa, wiec nie byla to jeszcze konsystencja "z piekarni" ale juz takze
nie Fiony (taki zloty srodek :)
Rezultat rosniecia przerosl moje najsmielsze oczekiwania! Ciasto uroslo
nie 2 razy ale chyba ponad 3 :) Niestety wylalo sie z forem :D Udalo sie
znakomicie moze oprocz tych bokow ktore trzeba bedzie obkroic ale
czlowiek uczy sie na bledach a to juz tylko kosmetyka.
Powyzszy post posylam wraz z pozdrowieniami dla wszystkich piekarzy i
przede wszystkim duzymi podziekowaniami dla Fiony
Liza4
P.S. Maka razowa, mozna to kupic w normalnym markecie?
|