Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kitty" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chleb - co robie zle?:/
Date: Mon, 27 Oct 2003 00:04:07 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <bnhk2h$g6t$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: tu2.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1067209618 16605 80.55.124.2 (26 Oct 2003 23:06:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 Oct 2003 23:06:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177527
Ukryj nagłówki
Witam:)
Jakis czas temu pojawil sie na liscie przepis na chleb niewymagajacy
wyrabiania. Jako leniuszek przyznaje, ze bardzo mi sie ten przepis
spodobal;) i dzis, w obliczu braku pieczywka na jutrzejsze sniadanko,
postanowilam sprobowac. I oczywiscie musialam zrobic cos nie tak. Ale co?
Moze ktos potrafi mnie oswiecic?
Po wymieszaniu skladnikow (ciepla woda, drozdze, maka, sol, oliwa) i
odstawieniu ciasta w cieple miejsce, wszystko bylo zgodnie z przepisem -
ciasto slicznie wyroslo, zostalo wlane do foremek i wstawione do piekarnika.
I tu nastapil problem. Zgodnie z tym, co wyczytalam, w piekarniku ciasto
powinno jeszcze zwiekszyc swoja objetosc, co niestety nie nastapilo:( Po 45
minutach skorka byla pyszna i chrupiaca, ale w srodku pozostalo mokre, nie
do konca upieczone ciasto. Zastanawiam sie, co powinnam zmienic przy
nastepnej probie. Mam piekarnik gazowy (wiec niestety termoobieg odpada).
Moze zle zrozumialam zalecenia dotyczace temperatury? W przepisie
wyczytalam, by wlaczyc piekarnik "na 250 st na pare minut" - czy to oznacza,
ze chleb ma sie piec w temp. 250 stopni, czy tez ma ona dojsc tylko do
jakiejs nizszej temperatury? Jesli tak to jakiej? Na ile nagrzany powinien
byc piecyk w momencie wstawiania foremek?
Bede bardzo wdzieczna za pomoc, uwielbiam zapach pieczonego chleba w
mieszkaniu, ale chcialabym, zeby dalo sie go jeszcze zjesc...;)
Pozdrawiam
Kitty
|