Data: 2003-10-27 07:28:11
Temat: Re: Chleb - co robie zle?:/
Od: "I.P." <i...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Bede bardzo wdzieczna za pomoc, uwielbiam zapach pieczonego chleba w
> mieszkaniu, ale chcialabym, zeby dalo sie go jeszcze zjesc...;)
>
> Pozdrawiam
>
> Kitty
Po wyrobieniu ciasta odstawiam na 20 min w cieple miejsce.
Nastepnie jeszcze raz wyrabiam i albo formuje chleb, najczesciej wkladam do
foremki i odstawiam znowu w cieple miejsce na 40 min.(jezeli nie jestem
zadowolona z jego wyrosniecia to nawet na dluzej)
Wg przepisu w elektrycznym piecyku powinno sie piec ca.10 min w temp.220° a
potem ca.40 min w 180°( z termoobiegiem 210°; 170°)A wiec rowniez
odpowiednio ustaw sobie piekarnik na gaz.
Jeszcze taka uwaga :do wyrosniecia ciasto przykrywasz folia lub sciereczka,
a przed wlozeniem do piekarnika nacinasz ciasto pare razy w poprzek i
smarujesz troche woda(wyjdzie ladna skorupka).
Jak masz jeszcze pytania to prosze bardzo.
Powodzenia przy nastepnam wypieku
Ilona
|