Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chłodniki (P)- Długie Chłodniki (P)- Długie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chłodniki (P)- Długie

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!ne
ws.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: c...@i...pl (Marychna)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chłodniki (P)- Długie
Date: 1 Jun 2002 09:27:26 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 71
Message-ID: <3CF89372.16730.563E5@localhost>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=US-ASCII
Content-Transfer-Encoding: 7BIT
X-Trace: newsgate.onet.pl 1022916446 11585 192.168.240.245 (1 Jun 2002 07:27:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Jun 2002 07:27:26 GMT
X-Mailer: Pegasus Mail for Win32 (v3.12c)
X-Received: from glu- (pb94.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.121.94]) by
poczta.interia.pl (Mailserver) with ESMTP id 780957E7F for
<p...@n...pl>; Sat, 1 Jun 2002 09:26:40 +0200 (CEST)
X-Received: from glu- (pb94.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.121.94]) by
poczta.interia.pl (Mailserver) with ESMTP id 780957E7F for
<p...@n...pl>; Sat, 1 Jun 2002 09:26:40 +0200 (CEST)
X-Received: from glu- (pb94.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.121.94]) by
poczta.interia.pl (Mailserver) with ESMTP id 780957E7F for
<p...@n...pl>; Sat, 1 Jun 2002 09:26:40 +0200 (CEST)
X-Received: from glu- (pb94.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.121.94]) by
poczta.interia.pl (Mailserver) with ESMTP id 780957E7F for
<p...@n...pl>; Sat, 1 Jun 2002 09:26:40 +0200 (CEST)
X-Received: from glu- (pb94.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.121.94]) by
poczta.interia.pl (Mailserver) with ESMTP id 780957E7F for
<p...@n...pl>; Sat, 1 Jun 2002 09:26:40 +0200 (CEST)
X-Received: from glu- (pb94.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.121.94]) by
poczta.interia.pl (Mailserver) with ESMTP id 780957E7F for
<p...@n...pl>; Sat, 1 Jun 2002 09:26:40 +0200 (CEST)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110621
Ukryj nagłówki

Jestem szczesliwa posiadaczka ksiazki "Kucharka
litewska"autorstwa Wincenty Zawadzkiej i znalazlam w niej taki
oto przepisy. Od razu zaznaczam ze zaden przepic nie byl
wykorzystany. Pisownie w wiekszosci zachowalam oryginalna.
****************
Zupa orszadowa
40 dkg migdalow sladkich, 20 ziaren migdalow gorzkich, troche
cynamonu do ryzu, 30 dkg cukru, 1 szkl. ryzu, garsz rodzynek.
Wziac oba migdaly, oparzyc,obrac z luski, utluc w mozdziezu na
miazge, aby oleju nie puscily. Wlac 2 i 1/4 l wody wrzacej,
pomieszac z masa i przecisnac przez serwete, potem przetluc
jeszcze raz na miazge, nalac troche wody, wycisnac i wlozyc 20
dkg cukru. Wydajac do stoluoziebic i dawac do tej zupy ryz
ugotowany na sypko w wodzie ugotowany na sypko z
cynamonem, cukrem i rodzynkami.
*****************
Chlodnik z wisien
2,25 l dojrzalych wisien, 30 dkg cukru, 1,5 szkl wina czerwonego,
troche cynamonu, 2-3 gozdziki, biszkopciki.

Dojrzale wisnie obrac z ogonkow, utluc z pestkami, wsypac troche
cynamonu, pare utluczonych gozdzikow i przelozyc to wszystko
na pare godzin do glinianego naczynia; po czym wycisnac przez
serwete, zaprawic cukrem, winem i wydac z biszkoptami. Mozna
dolac troche wody, a zamiast wina dac kwasna smietane.
******************
Chlodnik z czernic
3 l czernic, 30 dkg cukru, 1 szkl czerwonego wina, 3/4 l kwasnej
smietany, sucharki lub grzanki.
Czernice rozetrzec walkiem na makotrze, wycisnac przez serwete
lub geste sito i postawic na kilka godzin, aby mety na dnie
zostaly, Zlac sok ostroznie z wierzchu, zaprawic cukrem winem
smietana i wydac z grzamnami lub suchareczkami.
****************
Chlodnik z malin, porzeczek, truskawek lub poziomek
2,25 l owocow, 30 dkg cukru, 1,5 l smietany, pare garsci czarnych
jagod, do tego merengi.
Przetrzec przez sito owoce, zaprawic cukrem wlozyc smietanei
oziebic w lodowce; wrzucic czarnych calych jagod i wydac z
merengami. Do zupy mozna dodac 1/2 szkl. wina, lecz nalezy je
wprzod z cukrem zagotowac, zmieszac z sokiem i oziebic.
***************
Chlodnik z botwiny, buraczkow lub szczawiu
garsz szczawiu i kopru, 1 szkl posiekanej botwiny lub buraczkow
czerwonych, 2 ogorki, 3/4 l smietany, rosolu i soli do smaku, 4-5
jaj,40-60 rakow.
Utrzec spora garsc pokrojonego kopru z sola, odgotowac
usiekanego szczawiu, botwiny lub burakow, ostudzic wlozyc
troche gestwinyi czesc rosolu do kwasu, smietany, troche zimnej
przegotowanej wody, zmieszac to wszystkoa w miare jak bedzie
gesto lub kwasno rozrzedzic rosolem lub smietana tak aby zupa
byla gesta i zawiesista. Na samym wydaniu wlozyc kilka
kawalkow lodu, kilka ja na gesto ugotowanych i pokrajanych na
cztery czesci, pare drobno pokrajanych ogorkow, kope szyjek
rakowychlub ugotowanej jakiej duzej ryby, a w braku ich
cielecinypieczonej, sarniny lub innej zwierzyny pokrajanej w
podluzne paski. Zamiast smietany i wody mozna wziac
odpowiednia ilosc rozbitego zsiadlego mleka. Jezeli sa kalafiory
lub szparagi, mozna je doadc w kawalkach, osobno ugotowane w
wodzie i ostudzone.

Pozdrawiam Marychna

----------------------------------------------------
------------------
Internetowa baza prawna: 8 tys. orzeczen powiazanych z aktami prawnymi
>>> http://link.interia.pl/f15de


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"